PNTCD renunta la titulatura care l-a consacrat in ultimii 15 ani si lanseaza, alaturi de URR, AP si PCD, Partidul Popular Crestin-Democrat. Formatiunea, care va fi pusa pe picioare pana in martie acest an, va fi condusa de liderul taranist Gheorghe C
PNTCD renunta la titulatura care l-a consacrat in ultimii 15 ani si lanseaza, alaturi de URR, AP si PCD, Partidul Popular Crestin-Democrat. Formatiunea, care va fi pusa pe picioare pana in martie acest an, va fi condusa de liderul taranist Gheorghe Ciuhandu, singurul care a confirmat electoral pe zona crestin-democrata dupa 2000. Reprezentantii PNTCD, URR, AP si PCD au lansat ieri Manifestul Popular, a carui finalitate este constructia unei formatiuni puternice crestin-democrate afiliate PPE. De altfel, Gheorghe Ciuhandu va participa la Bruxelles la o intalnire cu popularii europeni pe
care-i va informa de regruparea centrului dreapta din Romania.
Demersul nu este unul nou, insa este pentru prima oara cand reprezentantii partidelor sus- mentionate se asaza la aceeasi masa si-si pun semnatura pe un singur proiect. Taranistii au incercat, cu precadere dupa 2000, sa adune in jurul lor formatiunile care se revendica a fi crestin-democrate, dar de fiecare data constructia unui asemenea pol politic a fost sortita esecului. PNTCD a exclus din start posibilitatea schimbarii denumirii sale, in ciuda insistentelor partenerilor de moment.
Actiunea Populara nu a acceptat trecerea in planul doi a activitatii politice publice a fostului presedinte Emil Constantinescu. Uniunea pentru Reconstructia Romaniei, desi lansata ca o carte castigatoare in peisajul politic romanesc, nu a reusit sa-si impuna mesajul.
Partidul Crestin-Democrat al lui Silviu Popa, fost apropiat al lui Victor Ciorbea la ANCD, a incercat, pe rand, o constructie cu PNTCD si cu AP, coerenta capatand numai acest ultim demers. Testul alegerilor generale, la care doar PNTCD a reusit un scor de aproape 2 la suta, celelalte formatiuni situandu-se sub 0,5, a anulat, cel putin pentru moment, orgoliile si pretentiile care au orientat electoratul dreptei catre Alianta D.A.
Noul partid rezultat din fuziunea celor patru formatiuni urmeaza a intra pe piata politica in jurul datei de 1 martie, cand va avea loc congresul de unificare.
Partidul Popular Crestin-Democrat va beneficia de sprijinul PPE, datorita afilierii PNTCD-ului la acesta si sustinerii pe care Gheorghe Ciuhandu o are din partea popularilor europeni pentru realizarea unui pol crestin-democrat in Romania. Initiatorii demersului sustin ca lansarea, in aceste zile, a fuziunii PNL-PD nu a grabit negocierile, acestea fiind incepute inca de anul trecut.
De asemenea, unirea liberalilor si democratilor nu ar pune in pericol noua formatiune populara, dimpotriva.
"Daca se doreste crearea unui partid popular care sa adere la PPE, atunci trebuie sa se discute cu noi. Trebuie sa se inteleaga faptul ca PNTCD este in momentul de fata membru al Partidului Popular European, in timp ce PNL si PD fac parte din alte asocieri de partide.
Iar PNTCD nu va fi niciodata fatada acestora pentru aderarea la PPE. Toti vor acum sa adere la PPE - si PNL, si PD, si PUR, si PRM - de parca Partidul Popular European ar fi un bulevard pe care oricine se poate plimba cum doreste. Lucrurile nu stau chiar asa - cine doreste sa se afilieze la PPE trebuie sa discute la modul serios cu noi, si nu sa transmita tot felul de mesaje prin presa", a aratat ieri liderul taranist Gheorghe Ciuhandu.
"Noul partid popular, crestin-democrat, va urmari coerenta actiunii politice, pe temeiul principiilor si valorilor crestin-democrate, in primul rand al moralei crestine, folosind mijloacele unei comunicari eficiente. Cele doua Romanii evocate la sfarsitul campaniei electorale din 2004 prefigureaza un sistem politic bipolar.
Avand ca model sistemul multipartidic european, dominat de crestin-democratie, social-democratie si liberalism, noi, crestin-democratii, ne propunem sa cream o singura Romanie: prospera, puternica si demna.
De aceea, avem convingerea ca prezenta noastra in viata politica romaneasca este necesara, intrucat stim ca viziunea noastra are un specific util nou, cu un potential social si national demn de interesul compatriotilor nostri", isi motiveaza demersul PNTCD, URR, AP si PCD.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.