Cand isi va incepe activitatea Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor? Este o intrebare la care mai multe institutii implicate in crearea comisiei nu au nici acum un raspuns.
In 18 iunie 2003, Parlamentul a emis Legea spitalelor care pr
Cand isi va incepe activitatea Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor? Este o intrebare la care mai multe institutii implicate in crearea comisiei nu au nici acum un raspuns.
In 18 iunie 2003, Parlamentul a emis Legea spitalelor care prevede, printre altele, infiintarea Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor care ar fi trebuit sa se ocupe de acreditarea unitatilor spitalicesti. In lege se arata ca: ''Dupa acordarea autorizatiei sanitare de functionare, spitalele intra in procesul de acreditare, care se efectueaza la cererea spitalelor. Acreditarea se acorda de catre Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor, institutie autonoma de drept public, cu personalitate juridica, sub controlul Parlamentului, si confera spitalului dreptul de a intra in raporturi contractuale cu casele de asigurari de sanatate''. Aceasta comisie ar fi trebuit sa aiba in componenta sapte membri - doi reprezentanti ai Parlamentului si cate un reprezentant al Ministerului Sanatatii (MS), Colegiului Medicilor din Romania (CMR), Casei Nationale de Asigurari de Sanatate CNAS), Asociatiei Spitalelor din Romania si Ordinului Asistentilor Medicali din Romania - numiti de Parlament pe o perioada de 4 ani, cu avizul comisiilor de sanatate ale celor doua Camere, dupa audierea individuala. Pe de alta parte, in termen de 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial (n.r. MO din 20 iunie 2003) a Legii spitalelor ar fi trebuit ca aceasta comisie sa-si fi elaborat regulamentul de organizare si functionare care urma sa fie aprobat prin lege de comisiile de sanatate ale Parlamentului. Din pacate, din 2003 nu a mai fost facut nici un pas in ceea ce priveste comisia de acreditare.
Ovidiu Brinzan, fostul ministru al Sanatatii a declarat: ''La vremea respectiva am facut presiuni la Parlament pentru infiintarea comisiei. Nu stiu de ce, dar nu s-a intamplat nimic. Sper ca, in aceasta primavara, comisiile de sanatate ale Parlamentului sa rezolve si aceasta problema''.
Surse autorizate din cadrul CNAS au precizat ca, la ora actuala, ''spitalele functioneaza partial legal. Autorizatiile sanitare de functionare le primesc fie de la directiile de sanatate publica, fie de la MS. Acreditarea trebuie sa o primeasca de la aceasta comisie care nu este nici acum infiintata. Acest proces trebuie grabit, caci, conform legii, acreditarea confera spitalelor dreptul de a intra in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate''. Pe de alta parte, in urma cu trei luni, CMR si-a desemnat reprezentantul pentru Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor.
Este vorba despre Gheorghe Borcean, vicepresedinte in CMR, care a declarat: ''Atunci Parlamentul a cerut un reprezentant al CMR pentru comisie. CMR a trimis numele si nu s-a mai intamplat nimic de atunci''. Conform legii, pentru acreditare, spitalele vor achita o taxa de acreditare stabilita prin ordin al ministrului Sanatatii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.