Un numar mai mare de copii ale unei gene imunitare ce blocheaza actiunea HIV protejeaza impotriva bolii SIDA, ceea ce explica de ce anumite persoane sunt mai putin vulnerabile decat altele, arata un studiu publicat joi in Statele Unite si citat de Me
Un numar mai mare de copii ale unei gene imunitare ce blocheaza actiunea HIV protejeaza impotriva bolii SIDA, ceea ce explica de ce anumite persoane sunt mai putin vulnerabile decat altele, arata un studiu publicat joi in Statele Unite si citat de Mediafax. "Riscurile de a contracta HIV sau de a avea o evolutie rapida a SIDA nu sunt aceleasi la toti oamenii", a explicat dr. Anthony Fauci, director al Institutului National al Alergiilor si Bolilor Infectioase, care a finantat studiul publicat de revista Science. "Acest studiu important a permis identificarea factorilor genetici care reduc sau maresc vulnerabilitatea la virus si la boala a diferitelor grupuri etnice", a adaugat el. O echipa internationala de cercetatori a examinat peste 4300 de esantioane de sange apartinand unor persoane de origini etnice diferite, pentru a determina media numarului de gene care produc proteina imunitara CCL3L1 la fiecare dintre grupuri. S-a remarcat de exemplu ca americanii de culoare neinfectati cu HIV au in medie patru copii ale acestei gene protectoare, in timp ce americanii de origine europeana si hispanicii nu au decat doua, respectiv trei. Acest lucru nu inseamna ca aceste doua grupuri sunt mai susceptibile decat afro-americanii sa se imbolnaveasca de SIDA, ci ca persoanele care au un numar de astfel de gene inferior mediei grupului de care apartin sunt mai vulnerabile fata de infectie, cred cercetatorii. In schimb, persoanele care au un numar de gene imunitare superior mediei grupului lor sunt mai putin vulnerabile, fiecare copie in plus a genei reducand riscul de contractare HIV cu 4,5 pana 10,5%. Pentru fiecare copie lipsa riscurile de infectare si evolutie rapida a bolii cresc de la 39 la 260%, au calculat cercetatorii. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.