Patru fosti senatori au devenit deputati in actuala legislatura, iar sapte deputati au venit la Senat pentru urmatorii patru ani. invatati cu spatiile generoase si dotarile deosebite de la Casa Poporului, fostii deputati ajunsi in Senat regreta mutar

Patru fosti senatori au devenit deputati in actuala legislatura, iar sapte deputati au venit la Senat pentru urmatorii patru ani. invatati cu spatiile generoase si dotarile deosebite de la Casa Poporului, fostii deputati ajunsi in Senat regreta mutarea. Ceilalti, plecati dintr-un sediu mai modest, se plang ca nu mai au intimitate. Noul Parlament este umplut de oameni noi si nu prea. Au obtinut mandate si tineri, boboci in Legislativ, asa cum au promis politicienii in campanie. Dar au devenit parlamentari si oameni mai vechi intr-ale politicii, fosti prefecti, fosti ministri si fosti consilieri prezidentiali. Chiar si parlamentari mai vechi s-au mutat din Senat in Camera Deputatilor si invers, ca sa mai rupa monotonia. Pentru unii dintre ei schimbarea a fost radicala, deoarece si-au exercitat mandatul intr-una dintre Camere de mai bine de 10 ani. De exemplu, democrata Paula Ivanescu a fost deputat inca din 1992. Acum se afla la primul mandat de senator si a facut schimbarea dupa ce s-a consultat cu organizatia de Prahova a PD. Motivul principal pentru care a renuntat la deputatie a fost cel de a-i ceda locul mai tinerei sale colege de partid Roberta Anastase. "Asa a fost gandirea partidului, ca cei mai tineri sa se duca la Camera, iar cei mai copti, la cap si la buletin sa se duca la Senat", ne-a spus Paula Ivanescu. Fosta deputata s-a obisnuit si nu prea cu noul sediu in care trebuie sa lucreze urmatorii patru ani. "Nu imi place, sala de plen e inghesuita rau, scaunele sunt mici si joase, facute pe statura lui Pingelica (Nicolae Ceausescu, adica, actualul Senat fiind sediul fostului CC al PCR - n.r.)", s-a plans senatoarea, care e nemultumita si de faptul ca atunci cand iei cuvantul in plen, ca sa ajungi la microfon, ridici tot randul, ca la cinematograf. Mai rau, Paula Ivanescu e suparata ca in plen nu ai unde sa iti pui geanta, dosarul cu legile la zi, neexistand pupitre ca la deputati. "Cate sa-ti incapa in poala", s-a indignat democrata, care sufera si ca nu mai are birou, cum avea la Casa Poporului si ca senatorii stau toti inghesuiti in sala de grup parlamentar.
Nemultumit este si liberalul Puiu Hasotti, care este la primul mandat de senator, dupa ce din 1996 pana acum a purtat insigna de deputat. Hasotti insa e nemultumit de dotarile Senatului, mult sub cele puse la dispozitia deputatilor. "La Camera Deputatilor regulile, serviciile, sistemul de relatii dintre grupurile parlamentare si cele din cadrul grupurilor, dotarile sunt mult mai bune", ne-a spus liberalul, convins ca la Senat din cand in cand exista o "anchiloza la nivelul mentalitatilor". Camera functiona mult mai bine, regreta Hasotti, care, in rest, se simte "la fel de parlamentar" si intr-o Camera si in cealalta. Chiar daca dotarile sunt mult diferite de la Camera la Senat, totusi exista si fosti senatori deveniti deputati care regreta ca au schimbat "locatia". E cazul lui Seres Denes, care, obisnuit din 1992 cu Senatul, regreta sincer ca s-a mutat la Camera Deputatilor. "La Senat totul era mult mai intim, mai familiar. in plus, ma descurc destul de greu si cu acea suma forfetara. Banii sunt mai putini decat ce primeam de la Senat, cel putin pentru birourile din teritoriu", spune fostul senator.

11 alesi s-au mutat dintr-o Camera in alta

De la Senat la Camera au venit Ioan Rus (PRM), Romeo Hanganu (PUR), Mircea Iustian (PNL), Seres Denes (UDMR). De la Camera Deputatilor la Senat s-au "transferat" Radu Berceanu (PD), Puiu Hasotti (PNL), Paula Ivanescu (PD), Radu Stroe (PNL), Corina Cretu (PSD), serban Mihailescu (PSD) si Irina Loghin (PRM).


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.