Dupa ani de ancheta, procurorii de la PNA si cei de la Parchetul Militar Bucuresti au anuntat ieri ca au dat drumul spre instanta unui dosar ce frige al dracului. Asa cum Libertatea scria in septembrie 2001 (facsimil), intre copertele lui sunt consem

Dupa ani de ancheta, procurorii de la PNA si cei de la Parchetul Militar Bucuresti au anuntat ieri ca au dat drumul spre instanta unui dosar ce frige al dracului. Asa cum Libertatea scria in septembrie 2001 (facsimil), intre copertele lui sunt consemnate nume rasunatoare de romani si turci, toti oameni de afaceri prosperi, care, prin falsuri si cu ajutorul unor politisti, s-au inarmat cu pistoale si pusti cu glont, desi legea interzice categoric detinerea unui asemenea armament. Avocatul romano-turc Ceyhun Cengizler si fostul politist lt. col (r) Alin Baraitareanu au fost trimisi in judecata sub acuzatiile de dare de mita, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, procurorii reusind sa probeze ca cei doi si-au desfasurat matrapazlacurile pe perioada a sase ani, din 1994 pana in 2000. Ancheta initiala, desfasurata incepand cu anul 2001 de politisti bucuresteni de la "Arme si munitii" in colaborare cu SRI, viza initial vreo 80 de persoane, turci, kurzi si romani, care au fost inarmate de autoritatile statului in baza unor legitimatii false de antrenori si sportivi de tir. Procurorii spun ca avocatul Ceyhun, de altfel foarte cunoscut in mediile Politiei si Parchetului, fiind casatorit cu o fosta politista si avand iubita o procuroare, s-a ocupat de intocmirea tuturor dosarelor pentru detinere de armament. Primea pentru serviciile sale sume cuprinse intre 50 si 200 de dolari, din care spunea ca achita taxe si arma propriu-zisa. in nici unul din cazuri avocatul nu a prezentat specialistilor din Politie arma, verificarea si inregistrarea datelor acesteia in permis fiind facuta de politistul Alin Baraitareanu, la vremea respectiva lucrator la Politia Capitalei, sau de prieteni de-ai sai din IGP. Politistul avea un permis de vanatoare al unui barbat decedat, pe care l-a fotocopiat, l-a multiplicat si i l-a dat lui Ceyhun. in baza acestui fals, avocatul a realizat mai multe permise de portarma false pentru 22 de oameni de afaceri turci, stabiliti in Romania. Cu timpul, aria s-a extins, pe lista celor inramati aparand si miliardari romani, dar si doi chinezi. in anul 2001 politistii au reusit recuperarea a cateva zeci de pistoale si pusti cu glont, dar vinovatii ce au incalcat flagrant legea n-au patit nimic. Dimpotriva, in ultimii ani mai multi politisti care au lucrat la acest caz s-au pensionat, desi unii nu aveau varsta.
Ancheta declansata de ei a stabilit si cine a eliberat autorizatiile in 1997-1998, insa ofiterii respectivi, isteti sau avertizati, "s-au cerut afara" din randurile Politiei. Este vorba de capitan Sorin Viorel Udroiu, de la Serviciul "Arme" din Inspectoratul General al Politiei, scos pe tusa in plin scandal "Bucurenciu" fiindca avea mutatie pe adresa urmaritului general, si lt. col. Alin Baraitareanu, de la Politia Capitalei.

Sportivi cu acte false

Trebuie spus ca in Romania Legea 17 din 1996, raportata la art. 3 din Regulamentul Armelor si Munitiilor, prevede clar ca nici o persoana privata nu poate detine pistol sau pusca cu glont, exceptie facand doar antrenorii de tir sau sportivii de categoria I, tragatori de elita. Deci, pentru a putea obtine un permis pentru o asemenea arma trebuie sa fii legitimat la un club sportiv.
Posesorii de arme descoperiti de politisti in anul 2001 aveau legitimatii cu antetul Clubului Olimpia.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.