Anul 2005 va fi un an de tranzitie si incertitudine in Uniunea Europeana. La nivel politic, guvernele se vor stradui sa obtina suportul cetatenilor pentru noua constitutie europeana finalizata in 2004, in timp ce ministrii din domeniile sociale lupta
Anul 2005 va fi un an de tranzitie si incertitudine in Uniunea Europeana. La nivel politic, guvernele se vor stradui sa obtina suportul cetatenilor pentru noua constitutie europeana finalizata in 2004, in timp ce ministrii din domeniile sociale lupta sa dea substanta agendei de la Lisabona, prin care UE va deveni cea mai dinamica si competitiva economie informationala din lume pana in 2010.
In prima parte a lui 2005, presedintia UE apartine Luxemburgului si, in a doua parte, Marii Britanii. Una din sarcinile principale ale primului-ministru european, Jean-Claude Juncker, e de a stabili pasii concreti de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE in 2007. In al doilea semestru al lui 2005 se anunta un grad redus de dereglementare, avand in vedere masurile de creare in Europa de Est a unor zone productive flexibile si necostisitoare.
Anul acesta se pun in aplicare directive importante referitoare la fuziuni internationale si libertatea de a furniza servicii de afaceri. Desi termenul pentru implementarea in tarile membre a statutului companiilor europene si a directivei participarii angajatilor in aceste companii a trecut, doar sase state au adoptat ambele acte. In Marea Britanie si Irlanda, companiile cu peste 150 de angajati vor adopta mecanisme de informare si consultare a angajatilor. In Italia si in alte state membre se vor infiinta, pentru prima data, consilii locale de munca, asa cum exista in Germania. Contractele colective de munca, stabilite la nivel national de sindicate si asociatii patronale, sunt ajustate cu rezultatul consultarilor dintre fabrici si companii, pe de o parte, si aceste consilii locale, pe de alta parte.
Ministrii europeni ai muncii si relatiilor sociale au aprobat, la sfarsitul lui 2004, directiva privind protectia fata de radiatia optica la locul de munca. S-a ajuns la un punct comun si in privinta masurilor de control al orelor de lucru in cazul soferilor din comert, pasibili de amenzi in cazul in care nu respecta programul. Din martie 2005, directiva transportului auto va stabili orele de lucru ale soferilor.
Directiva lucratorilor temporari si revizuirile directivei privind timpul de lucru sunt subiecte de discutie la nivel de ministri europeni, desi Germania si Marea Britanie se opun acestora.
La 22 septembrie 2005, toate statele UE vor implementa directiva pensiilor, care va crea un cadru pentru derularea planurilor de pensie pentru angajatii care au lucrat in mai multe tari.
In acest an, vor intra in vigoare si directiva antidiscriminarii si cea a tratamentului egal, acordandu-se atentie sporita minoritatilor, cum sunt populatiile rrome din centrul Europei, ale caror oportunitati egale vor fi monitorizate.
Curtea europeana de justitie va judeca procesul dintre North-Western Health Board si Margaret McKenna, care, daca va da castig de cauza institutiei de sanatate irlandeze, atunci companiile europene vor fi nevoite sa-si revizuiasca politicile de sanatate la locul de munca. In noiembrie 2004, Comisia Europeana a inaintat un raport spre consultare catre partenerii sociali din UE pe probleme legate de disfunctii muscular-osoase cauzate de munca. Acestea afecteaza sanatatea la locul de munca in proportie de 40 la suta. In 2005, se va analiza importanta acestui fapt pentru legislatia muncii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.