Ambasadele Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Frantei, Germaniei, Olandei si Suediei in Romania fac apel la "toate partile implicate" in procesul de reforma a justitiei "sa evite orice actiune care ar putea duce la slabirea independentei sistemului judiciar si a luptei impotriva coruptiei", se arata intr-o scrisoare comuna a misiunilor diplomatice, transmisa Agerpres.
"Noi, reprezentanti ai tarilor partenere din Uniunea Europeana, dorim sa ne reafirmam apartenenta la destinul nostru comun impreuna cu Romania, bazat pe valori comune si in special pe statul de drept", arata semnatarii.

Totodata, este amintit progresul facut de Romania in domeniul justitiei si se remarca "riscuri" prezentate de modificarile propuse la legile justitiei.

"Recunoastem ca Romania a facut, in ultimul deceniu, progrese semnificative in ceea ce priveste construirea unui parcurs si aplicarea unor reforme credibile in domeniul justitiei. Cu toate acestea, convingerea noastra este ca legile adoptate recent privind reforma justitiei, in forma lor actuala, precum si recentele amendamente propuse la Codul Penal si Codul de Procedura Penala, risca sa puna in pericol aceste progrese", se mentioneaza in comunicatul citat.

Reprezentantii ambasadelor amintesc ca la reuniunea Consiliului din 12 decembrie, Uniunea Europeana a adoptat concluzii pe tema Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) cu privire la reforma sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei in Romania. "Concluziile subliniaza, in special, 'necesitatea predictibilitatii, a transparentei depline si a consultarilor incluzive' in ceea ce priveste reforma justitiei, in conformitate cu prevederile raportului Comisiei Europene din cadrul MCV. In plus, Consiliul solicita Romaniei sa evite orice pas inapoi", puncteaza ambasadele.

Astfel, reprezentantii misiunilor diplomatice la Bucuresti atrag atentia asupra unor eventuale actiuni care ar putea duce la "slabirea independentei" sistemului judiciar.

"In acest context, facem apel la partile implicate in proiectul de reforma a justitiei sa evite orice actiune care ar putea duce la slabirea independentei sistemului judiciar si a luptei impotriva coruptiei si sa ceara, fara intarziere, avizul necesar al Comisiei de la Venetia, pentru a mentine astfel independenta sistemului judiciar si a pastra intact procesul de reforma in general", precizeaza comunicatul.

Ambasadele fac apel la "angajamentul european comun", in acest context.

"Avem incredere ca toti actorii politici implicati vor acorda atentia cuvenita acestor preocupari legitime, in concordanta cu angajamentul nostru european comun si vom fi in continuare gata sa sprijinim Romania in eforturile ei de a reafirma acest angajament", se arata in comunicatul comun.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.