Social 29 August 2017 10:24
Adunarea Generala a procurorilor din DNA a stabilit, prin vot, ca modificarile la legile justitiei in forma actuala reprezinta o forma de presiune asupra activitatii profesionale a procurorilor din Directia Nationala Anticoruptie si au respins cele mai multe dintre propunerile ministrului Tudorel Toader. Procurorii DNA nu au fost de acord cu trecerea Inspectiei Judiciare in subordinea Ministerului Justitiei, cu modificarile referitoare la raspunderea materiala a judecatoriklor si procurorilor, cu infiinsarea unei directii speciale pentru cercetarea faptelor comise de magistrati si nici cu instituirea unei varste minime pentru candidatii la INM.

Concret, procurorii participanti au respins, in unanimitate, propunerea ministrului Justitiei privind trecerea Inspectiei Judiciare in subordinea Ministerului Justitiei, "aceasta fiind de natura sa aduca atingere independentei magistratilor".

Procurorii DNA nu au fost de acord nici cu modificarea nejustificata a regimului actual referitor la raspunderea materiala a judecatorilor si procurorilor si nici cu infiintarea unei Directii specializate, in cadrul Ministerului Public, pentru efectuarea urmaririi penale in cazul infractiunilor savarsite de catre magistrati, „cu privire la care nu a fost prezentata nicio justificare”.

O alta propunere respinsa de procurori a fost „introducerea unor conditii privind varsta minima de 30 de ani si cel putin 5 ani de activitate efectiva pentru candidatii la Institutul National al Magistraturii, care nu corespunde realitatilor sociale si va ingreuna recrutarea unui numar suficient de viitori magistrati bine pregatiti si integri”, se arata intr-un comunicat al DNA.

Procurorii DNA au criticat si introducerea conditiei de 15 ani vechime efectiva in functia de procuror, pentru promovarea la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, „considerata ca excesiva in raport de structura actuala a corpului de magistrati si de experienta necesara pentru exercitarea acestei functii (trebuie remarcat ca vechimea propusa pentru functia de procuror general este de doar 10 ani)”, se mai arata in comunicatul DNA.

De asemenea, au fost respinse cu o larga majoritate propunerile MJ privind procedura de numire in functiile de conducere la Ministerul Public si DNA arata ca in legatura cu acest subiect, sistemul judiciar a propus o procedura similara celei pentru numirea presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, scrie News.ro.

Procurorii anticoruptie mai critica majorarea vechimii la 8 ani in functia de procuror, pentru a putea fi numiti in cadrul DIICOT si DNA, deoarece propunerea „nu se bazeaza pe o analiza a experientei in domeniul resurselor umane dobandita pe parcursul functionarii celor doua structuri specializate si nu corespunde unei nevoi constatate de conducerea acestora”, dar si majorarea vechimii necesare pentru promovare la 7 ani vechime efectiva in functia de procuror pentru promovarea la parchetul de pe langa tribunal si de 10 ani pentru promovarea la parchetul de pe langa curtea de apel, „cifre stabilite in mod arbitrar si care nu corespund atributiilor concrete pe care le presupun aceste functii”, se mai arata in comunicat.

In plus, anchetatorii mai sustin ca infirmarea solutiilor adoptate de procuror si pentru motive de netemeinicie, nu doar nelegalitate, va limita independenta functionala a procurorilor.

Citeste si:
CCR: Procurorii nu mai pot bloca prescrierea faptelor
CCR: Procurorii nu mai pot...

In acelasi timp, in cadrul Adunarii generale au fost votate de majoritatea procurorilor participanti propunerile referitoare la prelungirea mandatelor de conducere la 4 ani, propunere care nu se aplica si la mandatele in curs, precum si eliminarea posibilitatii reincadrarii pensionarilor in functia de judecator sau procuror la instantele si parchetele unde au functionat pana la data pensionarii.

„Fata de restul propunerilor continute in prezentarea PowerPoint afisata pe site-ul Ministerului Justitiei, procurorii nu si-au exprimat votul pe considerentul ca, fie acestea nu vizeaza in mod direct activitatea lor, fie au un caracter ambiguu si nu pot fi supuse unei analize riguroase”, se mai arata in comunicatul DNA.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a prezentat, miercuri, proiectul de lege privind legile justitiei, el anuntand modificari semnificative care vizeaza statutul procurorilor si judecatorilor, organizarea judiciara si cea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Propunerile au fost aspru criticate, inclusiv de presedintele Klaus Iohannis, care a afirmat ca modificarile reprezinta "un atac asupra statului de drept" si asupra luptei anticoruptie, iar daca vor fi adoptate ele vor "anula" eforturile Romaniei din ultimii 10 ani.

Citeste si:
Cioloș: „Merg astăzi în Parlament pentru a stabili prioritățile de...
Cioloș: „Priorităţile...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.