Social 25 Martie 2016 08:45
Buna Vestire sau Blagovestenia se sarbatoreste pe 25 martie, semnificatia acestei sarbatori fiind reprezentata de momentul in care Arhanghelul Gavril o anunta pe Fecioara Maria ca va da nastere Mantuitorului. Aceasta este prima zi din postul Pastelui in care este dezlegare la peste.

Buna Vestire este prima sarbatoare confirmata in documente, dintre sarba­torile Maicii Domnului, aceasta zi reprezentand implinirea fagaduintelor si pregatirilor sosirii Mantuitorului, scrie calendarulortodox.ro.

In popor, aceasta sarbatoare poarta si numele de Ziua Cucului datorita faptului ca aceasta zi reprezinta primul cantec pe care cucul il canta in acel an, astfel anuntand venirea primaverii. De asemenea, in aceasta zi, flacaii si fetele intreaba cucul daca se vor casatori ["Cucule voinicule/ Cati ani imi vei da/ pan’ m-oi insura (marita)?"], tacerea echivaland cu un raspuns pozitiv, adica casatorie, iar cantatul cu un raspuns negativ, scrie crestinortodox.ro. De asemenea, daca primul cantec al cucului era auzit pe stomacul gol, in spatele omului, era semn rau: "Cucu-n spate mi-a cantat/ si moartea m-a sagetat!"

Potrivit traditiei, in aceasta zi nu este bine sa te certi, intrucat vei avea parte de necazuri tot anul. In aceasta zi este indicat, mai degraba, sa se pune paine si sare pe pragul casei, ca hrana pentru ingeri.

Conform unei traditii din Bucovina, de Buna Vestire nu este indicat a se pune oua la closca, intrucat se crede ca ar putea iesi pui cu doua capete si patru picioare,

Intrucat in aceasta zi este dezlegare la peste, cel care va manca peste se va simti tot anul precum pestele in apa. Insa, se spune ca pescarii nu au voie sa arunce mamaliga in apa, pentru ca mor pestii, scrie mediafax.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.