Ioan Oltean a venit, luni, la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pentru a fi audiat, deputatul fiind cercetat sub control judiciar intr-un dosar in care este acuzat de interventii la ANRP pentru despagubirea ilegala a omului de afaceri Mihai Rotaru, de la care ar fi primit mita 600.000 de euro.

La intrarea in sediul DNA, Ioan Oltean nu a dorit sa spuna daca a fost citat de procurori in dosarul in care este urmarit penal pentru interventii privind despagubiri acordate de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) sau daca s-a prezentat pentru a da declaratii intr-o alta cauza.

Deputatul PNL Ioan Oltean este acuzat de procurorii DNA ca a primit 600.000 de euro de la Mihai Rotaru, actionar la CS Universitatea Craiova, intr-o biserica din Chitila, pentru a interveni in favoarea omului de afaceri la ANRP. Oltean ar fi intervenit la fosta sefa a ANRP Crinuta Dumitrean, astfel ca Rotaru a obtinut o despagubire de aproape 109 milioane de lei pentru un teren care, potrivit procurorilor, a fost supraevaluat cu peste 87 de milioane de lei.

Din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din ANRP au facut parte, la momentul respectiv, Crinuta Dumitrean, care era presedintele institutiei, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Rodica Constantinovici, Lacramioara Alexandru, Marko Attila si Catalin Teodorescu.

Mihai Rotaru, Crinuta Dumitrean, Sergiu Diacomatu, Rodica Constantinovici, Lacramioara Alexandru si Sergiu Negurici au fost arestati de instanta suprema pe 28 noiembrie si pusi in libertate in 10 decembrie, dupa ce ICCJ le-a admis contestatiile.

Catalin Teodorescu a fost pus sub control judiciar pe cautiune, stabilita la un milion de lei, dupa ce Camera Deputatilor a respins cererea de avizare a retinerii si arestarii preventive a deputatului PNL, scrie MEDIAFAX.

Marko Attila, fost deputat UDMR, este dat in urmarire internationala, intr-un alt dosar, din luna mai 2015.

Preotul din Chitila care l-ar fi denuntat pe Ioan Oltean le-a povestit procurorilor DNA ca a participat la diverse petreceri ale celor din conducerea ANRP, unde acestia se imbatau si vorbeau de miliardele de euro care au disparut in anii 2009 - 2011, reiese din referatul procurorilor.

Citeste si:
Dosarul de coruptie al lui Ioan Oltean, retrimis la DNA
Dosarul de coruptie al lui...

Procurorii ar fi aflat de mita primita de Oltean de la Rotaru prin denuntul lui Adrian Alexandrescu, fostul paroh de la Biserica Sfantul Ioan Botezatorul din Chitila, unde primii doi s-ar fi intalnit pentru remiterea banilor. Alexandrescu a fost condamnat la doi ani si jumatate de inchisoare, pentru fapte de coruptie legate tot de despagubiri de la ANRP, in aprilie 2014 si eliberat conditionat in iunie 2015.

Martorul le-a spus procurorilor ca "in preajma Pastelui 2010, in curtea bisericii din Chitila, Oltean Ioan a primit un sac mare de bani de la soferul lui Rotaru Mihai …600.000 euro".

Ioan Oltean a sustinut ca denuntul preotului din Chitila este mincinos si ca el nu a fost niciodata la biserica respectiva. "Sunt acuzat (...) ca fiind autorul a doua infractiuni: trafic de influenta si complicitate la abuz in serviciu, acuzatia ce mi se aduce fiind formulata in exclusivitate in temeiul a doua declaratii ale unui preot aflat in executarea unei pedepse, prima din aprilie 2014, a doua din noiembrie 2015, declaratii care se contrazic flagrant intre ele si care nu sunt confirmate de nicio alta proba. Daca o acuzatie impotriva oricarei persoane poate fi sustinuta pe declaratiile unui denuntator aflat in stare de detinere si care isi cumpara probabil libertatea sau o parte a libertatii prin acele denunturi josnice, atunci oricine poate deveni victima unui astfel de acuzator", a aratat Oltean, intr-un comunicat.

Citeste si:
Ministrul Dezvoltarii, la DNA: "Este o minciuna faptul ca am fost invi
Ministrul Dezvoltarii, la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.