Procurorii DNA fac perchezitii, miercuri, in judetele Iasi si Suceava, intr-un dosar privind fapte de coruptie si infractiuni contra libertatii persoanei, printre cei vizati fiind judecatorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iasi, un procuror, un avocat si oameni de afaceri, spun surse judiciare.

Potrivit unui comunicat de presa transmis de Directia Nationala Anticoruptie, procurorii DNA - Sectia de combatere a coruptiei fac cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie, asimilate celor de coruptie si a unor infractiuni contra libertatii persoanei, comise in perioada 2014-2015, transmite corespondentul MEDIAFAX. Astfel, miercuri se fac perchezitii domiciliare in 10 locuri din judetele Iasi si Suceava, reprezentand domiciliile unor persoane fizice si sediile unor societati comerciale.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX ca perchezitii ale DNA ar avea loc la locuinta judecatorului Dan Anton, de la Curtea de Apel Iasi, care a mai fost vizat de o serie de perchezitii organizate de DIICOT in vara. De asemenea, perchezitii au loc la un procuror, un avocat, la mai multi oameni de afaceri si la sediile unor societati comerciale, afirma sursele citate.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si din partea Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.

In luna iunie, unsprezece perchezitii ale DIICOT au fost facute in mai multe locuri din Iasi, intr-un dosar de evaziune fiscala si trafic de influenta, printre persoanele vizate fiind judecatorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iasi, care era suspectat ca a intervenit in favoarea unor persoane condamnate, in schimbul sumei de 200.000 de lei si al unor bunuri, spuneau surse judiciare.

Astfel, judecatorul ar fi acceptat promisiunea sumei de 200.000 de lei si a unor produse alimentare - curcan si vin - pentru admiterea unei contestatii in anulare fata de doi condamnati definitiv la trei ani de inchisoare pentru evaziune si spalare de bani intr-un dosar al DIICOT Iasi, potrivit surselor citate.

Actiunea DIICOT ar fi fost declansata in urma unui denunt.

Citeste si:
CCR: Procurorii nu mai pot bloca prescrierea faptelor
CCR: Procurorii nu mai pot...

Ulterior, judecatorul Dan Anton a fost audiat la sediul DIICOT Iasi, alaturi de mai multi avocati ai Baroului Iasi, care au avut calitatea de martori. Printre acestia s-a numarat si decanul Baroului din Iasi, Marius Striblea. La audieri, avocatii au fost intrebati daca au cunostinta despre vreo mita oferita de persoanele suspectate, iar acestia au raspuns negativ.

Sursele citate spuneau ca in dosar este vorba despre familia de etnie roma Nunuca din comuna Motca, judetul Iasi, care ar fi vrut sa ii ofere 200.000 de lei si mai multe bunuri judecatorului, printr-un fost presedinte al Judecatoriei Pascani Viorel Maftei - in prezent pensionat -, pentru a admite o contestatie in anulare.

Astfel, au fost audiati avocatii care au reprezentat, de-a lungul anilor, membri ai familiei Nunuca in diferite spete, acestia din urma ajungand sa fie condamnati pentru constituirea unui grup infractional organizat, evaziune fiscala si inselaciune.

Citeste si:
Percheziții la Institutul Marius Nasta din București: suspiciuni de...
Percheziții la Institutul...

Anterior, judecatorul Dan Anton a fost martor intr-un dosar instrumentat de DNA Iasi, in care mai multi membri ai lumii interlope din Iasi spuneau ca il pot determina pe acesta sa dea o solutie favorabila intr-un caz de trafic de persoane.

In speta respectiva, trei membri ai lumii interlope din Iasi - Tiberiu Cristodorescu, Gheorghe Clapon si Gelu Corduneanu - au fost arestati si procesul se desfasoara si in prezent la Tribunalul Iasi. Cei trei ar fi primit 40.000 de euro cu promisiunea ca pot interveni la judecatorul Anton, insa implicarea lui nu a fost demonstrata.

Potrivit rechizitoriului prin care dosarul a fost trimis la instanta, in august 2013, in perioada mai - iunie 2013, Cristodorescu si Clapon, cu sprijinul lui Gheorghe Rusu (fost Corduneanu), au pretins de la denuntatoarea Mihaela Paval (fosta Moise), judecata intr-un dosar penal aflat in apel pe rolul Curtii de Apel Iasi pentru trafic de persoane si condamnata in prima instanta la sapte ani de inchisoare, 40.300 de euro, din care au primit, in doua transe egale, 40.000 de euro.

Citeste si:
„Autostrada electrică” a Moldovei: Un retur Suceava-București, de...
„Autostrada electrică” a...

Acestia, sustineau anchetatorii, ar fi lasat-o pe denuntatoare sa creada "ca au influenta asupra membrilor completului de judecata pentru a-i determina sa ii injumatateasca pedeapsa si sa ii modifice regimul din executare in suspendarea conditionata a executarii pedepsei".

Inculpatii i-ar fi promis Mihaelei Paval ca vor interveni pe langa judecatorii Dan Anton si Elena Scrimintchi, din cadrul Curtii de Apel Iasi, sustineau procurorii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.