Social 18 Iulie 2015 10:03
Tribunalul Bucuresti a decis definitiv, vineri, eliberarea conditionata a fostului director general al CFR Mihai Necolaiciuc, dupa ce a executat noua luni din pedeapsa de patru ani si sase luni primita in dosarul privind o frauda de 2,7 milioane de euro.

Instanta Tribunalului Bucuresti a admis astfel contestatia lui Mihai Necolaiciuc la decizia Judecatoriei Sectorului 5, care, in 5 iunie, a respins ca neintemeiata cererea de eliberare conditionata a acestuia. Comisia de specialitate de la Penitenciarul Rahova solicitase Judecatoriei Sectorului 5 liberarea conditionata a lui Mihai Necolaiciuc, aratand ca acesta intruneste conditiile necesare. Decizia luata vineri de Tribunalul Bucuresti este definitiva, astfel ca Necolaiciuc va fi eliberat.

Necolaiciuc a primit, pe 17 octombrie anul trecut, pedeapsa de patru ani si sase luni de inchisoare, din care s-a scazut perioada in care a stat in arest (17 iunie 2009 - 18 octombrie 2011), el mai avand de executat, dupa condamnare, doi ani si doua luni de detentie. El a mai cerut eliberarea conditionata, la 11 zile dupa condamnare, insa solicitarea i-a fost atunci respinsa.

Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat pe Mihai Necolaiciuc la patru ani si sase luni de inchisoare pentru utilizare in alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmeaza sa fie rambursate din fonduri publice. De asemenea, judecatorii i-au interzis lui Necolaiciuc unele drepturi civile, pentru o durata de cinci ani.

In acelasi dosar, Viorica Olaeru, fost director al Directiei Economice din CN CFR SA, a fost condamnata la trei ani ani de inchisoare cu executare, pentru aceeasi infractiune. Judecatorii au admis actiunea civila formulata de Ministerul Transporturilor si i-au obligat pe inculpati sa ii plateasca, in solidar cu SC CNCF-CFR SA, suma de 8.459.972 de lei.

De asemenea, judecatorii au mentinut sechestrul asigurator pus de procurori pe un imobil al Vioricai Olaeru si pe bunuri mobile si imobile ale lui Necolaiciuc.

Citeste si:
BEI acorda finantari 400 milioane euro pentru IMM-uri
BEI acorda finantari 400...

In cursul anului 2000, Romania a incheiat cu Banca Europeana de Investitii (BEI) un contract de finantare pentru realizarea "Proiectului de reconstructie pentru eliminarea efectelor inundatiilor", care viza reconstruirea infrastructurii afectate de inundatiile din 2000 si din anii anteriori. CFR a benefiicat de o finantare de 34,3 milioane de euro, pentru efectuarea de lucrari de reconstructie si consolidare a liniilor.

Procurorii au aratat ca, in perioada decembrie 2001 - ianuarie 2003, Mihai Necolaiciuc, in calitate de director general al CN CFR SA si Viorica Olaeru, director al Directiei Economice din cadrul aceleiasi companii, si-au incalcat atributiile de serviciu si, ignorand clauzele respectivului contract de imprumut, au folosit suma de 86.099.721.567 de lei vechi (aproximativ 2.754.728 euro), provenita din creditul acordat de catre BEI, in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate. Concret, cei doi au avizat 66 de ordine de plata catre 57 de societati comerciale fiind achitate, in mod preferential, bunuri si servicii fara legatura cu proiectul (servicii de publicitate in presa, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, echipamente aer conditionat, salopete din doc, covoare PVC, calendare si agende etc).

Citeste si:
Fostul sef al CFR Mihai Necolaiciuc, condamnat definitiv la 8 ani...
Fostul sef al CFR Mihai...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.