Social 15 Iunie 2015 14:12
CSM a dat aviz negativ propunerilor legislative de modificare a codurilor penal si de procedura penala, printre prevederile cu care magistratii nu sunt de acord fiind dezincriminarea conflictului de interese si modificarea conditiilor privind luarea masurilor preventive.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au discutat, in sedinta de plen de luni, punctele de vedere ale Directiei legislatie, documentare si contencios cu privire la propunerile legislative de modificare si completare a codurilor penal si de procedura penala. De asemenea, a fost analizat punctul de vedere al Directiei legislatie, documentare si contencios privind propunerile de modificare si completare a Codului penal si a Codului de procedura penala, transmise de Ministerul Justitiei, dar si punctul de vedere privind posibilitatea completarii Codului de procedura penala, astfel incat sa prevada expres posibilitatea partii de a obtine, la cerere, o copie electronica a inregistrarii sedintei de judecata in ceea ce priveste cauza acesteia.

Un alt punct aflat pe ordinea de zi a sedintei plenului CSM a fost amendamentul transmis Camerei Deputatilor de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, referitor la modificarea articolului 64 alineatul 4 din Codul de procedura penala, care prevede ca "judecatorul de drepturi si libertati nu poate participa, in aceeasi cauza, la procedura de camera preliminara, la judecata in fond sau in caile de atac". In urma discutiilor, membrii CSM au dat un aviz negativ propunerilor legislative de modificare si completare a codurilor penal si de procedura penala.

Consiliul Superior al Magistraturii va trimite Comisiei juridice din Camera Deputatilor hotararile in cazul propunerilor legislative, avizul dat de CSM fiind unul consultativ. Dintre proiectele discutate, doar unul nu a primit aviz negativ, fiind vorba despre reintroducerea in Codul penal a incriminarii ofensei aduse unor insemne nationale, scrie MEDIAFAX.

De asemenea, CSM, in acord cu Ministerul Justitiei, a formulat cateva propuneri de modificare a Codului de procedura penala, care se refera la protectia persoanei vatamate. Propunerile urmeaza sa fie trimise Parlamentului. Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat, la sediul CSM, ca urmeaza sa discute cu membrii Comisiei juridice din Camera Deputatilor despre amanarea sedintei de marti, pentru a putea fi discutate toate propunerile transmise. "Punctul de vedere al Ministerului Justitiei a fost mereu acelasi. Trebuie sa vorbim cu membrii Comisiei juridice daca nu putem sa amanam si sedinta de maine. Sunt anumite directive europene care trebuie respectate. Sunt cateva propuneri venite din sistem. Avem obligatia de a transpune cateva directive europene. Sunt peste o suta si ceva de modificari in discutie la momentul actual", a spus Robert Cazanciuc.

Citeste si:
Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică proiectul de...
Ministerul Justiției a lansat...

Intrebat si daca s-a inscris in UNPR, Cazanciuc a spus ca nu a fost o decizie in acest sens. In ceea ce priveste Ministerul Justitiei, Cazanciuc a aratat: "Avem o decizie de coordonare a Ministerului Justitiei la nivelul Guvernului de catre vicepremierul Gabriel Oprea". Comisia juridica a Camerei Deputatilor a decis, in 9 iunie, sa amane cu o saptamana dezbaterea a 22 de proiecte de lege de modificare a codurilor penal si de procedura penala. PNL ceruse amanarea lor pentru o luna, pana la finalizarea sesiunii parlamentare.

Cele 22 de propuneri legislative au fost trimise Consiliului Superior al Magistraturii, Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Ministerului Justitiei, pentru puncte de vedere si avize in termen de o saptamana. Reprezentantii CSM au solicitat atunci un termen de doua saptamani, pe motiv ca nu este suficient timp pentru avizare, aratand ca acesta nu este un termen rezonabil. La randul sau, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, arata ca este vorba despre proiecte deosebit de importante si nu poate sa spuna un punct de vedere atat de rapid.

Citeste si:
Traian Băsescu a cerut revizuirea sentinței prin care a fost...
Traian Băsescu a cerut...

Printre cele 22 de proiecte de lege se afla si cel a senatorului Serban Nicolae, referitor la modificarea prevederilor privind arestul preventiv si la incatusare. Senatorul PSD sustinea atunci ca nu trebuie amanate discutiile, avand in vedere ca sunt proiecte care pun in acord deciziile Curtii Constitutionale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.