Un alpinist clujean in varsta de 37 de ani, Ciprian Patrascu, a reusit sa cucereasca Varful Vinson (4.897 de metri), cel mai inalt din Antarctica, unde a fost intr-o expeditie internationala in perioada 22 noiembrie - 8 decembrie, ascensiunea finala spre varf durand aproximativ opt ore.

Alpinistul Ciprian Patrascu a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, ca si-a cunoscut colegii de expeditie doar cu o seara inainte de plecarea propriu-zisa, in Punta Arenas, orasul cel mai sudic din Chile.

"Am participat, in perioada 22 noiembrie - 8 decembrie, la o expeditie internationala cu care am reusit sa cucerim Varful Vinson (4.897 de metri), cel mai inalt varf din Antarctica. In afara de mine, ceilalti membri ai expeditiei au fost un nepalez, un canadian, un olandez, un australian si doi americani. La inceput, am avut mari retineri in legatura cu participarea mea in cadrul acestei expeditii deoarece eram singurul roman, dar si pentru ca agentia care a organizat toata logistica expeditiei nu ne-a dat optiunea de a ne cunoaste intre noi inainte de aceasta experienta. Practic, noi toti am fost pusi in postura de a ne cunoaste doar cu o seara inainte de plecarea propriu-zisa in expeditie, in Punta Arenas, orasul cel mai sudic din Chile, unde se organizeaza majoritatea expeditiilor care au ca scop explorarea si cunoasterea Antarcticii"
, a spus Patrascu.

Dupa ce si-a cunoscut colegii de expeditie, el a constatat ca toti erau mult mai experimentati, unul dintre ei, de exemplu, avand doua ascensiuni reusite pe Everest, iar un altul se intorsese din maratonul Antarcticii, care a insemnat alergare pe zapada pe o distanta de 42 de kilometri la temperaturi de minus 30 sau minus 40 de grade Celsius.

"Cu toate acestea, consider ca la sfarsitul expeditiei am reusit sa pastrez reputatia excelenta pe care o au alpinistii nostri peste hotare. A fost o mare provocare pentru mine. Principala problema in cucerirea Varfului Vinson a fost ridicata de frig, in conditiile in care s-au inregistrat temperaturi de minus 40 de grade. Asaltul final de cucerire a Varfului Vinson in ziua ascensiunii a durat opt ore, iar coborarea alte trei ore"
, a spus alpinistul clujean.

El a subliniat ca si logistica organizarii unei astfel de expeditii constituie o provocare in sine, in conditiile in care accesul pe continentul Antarctica se face doar saptamanal, daca vremea o permite, timp de trei luni pe an, cu un avion rusesc vechi, care este obligat sa aterizeze pe o pista naturala din gheata.

Citeste si:
Viva Credit susține un proiect în premieră pentru România
Viva Credit susține un...

Ciprian Patrascu mai are la activ si alte ascensiuni reusite, printre care cucerirea Varfului Aconcagua (6.962 metri), in anul 2011 impreuna cu alpinistul Vasile Cipcigan (seful formatiei Salvamont-Salvaspeo Cluj), cucerirea Varfului Mont Blanc (4.810 metri), in august 2013, in cadrul unei expeditii romanesti din care au facut parte, printre altii, si alpinistii Adrian Valean si Vlad Capusan, si cucerirea Varfului Elbrus din Rusia (5.642 metri), in august 2014, alaturi de alpinistul Mihnea Prundeanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.