Mii de romani au iesit in strada, sambata seara, in mai multe orase din tara, in semn de solidaritate cu alegatorii din diaspora care nu au putut vota in turul I al alegerilor prezidentiale.

Protestul din Capitala, care a inceput in Piata Universitatii si a continuat cu un mars spre sediile Guvernului si MAE, apoi pe Calea Victoriei si prin Centrul Istoric, s-a incheiat dupa cinci ore. Protestul a inceput in Piata Universitatii din Capitala, pe trotuarul din fata Teatrului National, unde oamenii s-au adunat de la ora 18.00, in semn de solidaritate cu romanii din diaspora care nu au putut vota in primul tur al alegerilor prezidentiale.

Dupa aproximativ doua ore de protest, timp in care in Piata Universitatii s-au adunat peste 700 de oameni, manifestantii au plecat in mars spre Piata Romana, spunand ca vor merge la Ministerul Afacerilor Externe. Pe drumul de la Universitate spre sediul MAE, protestatarii au mers pe trotuare si pe strada, pe prima banda de circulatie, si au scandat: "Iesiti la vot", Romania, trezeste-te!", "Voteaza, voteaza", "Demisia!", "Jos Ponta", "Ce vrem noi e si pentru voi", "Opriti coruptia, vine revolutia", "Voteaza, voteaza, votul tau conteaza", "Klaus, Klaus, Klaus, scapa-ne de Mickey Mouse". Cand au ajuns in Piata Victoriei, protestatarii s-au oprit pentru scurt timp in fata sediului Guvernului, pe prima banda de circulatie, si au scandat "Demisia" si "Nu Ponta", scrie MEDIAFAX.

Pe traseul marsului, s-au alaturat protestului si alti manifestanti, la sediul MAE ajungand, in jurul orei 21.00, peste o mie de oameni. In fata sediului MAE, protestatarii au scandat "Corlatean, demisia", "In turul doi, sectii noi", "Libertate", "Romania, trezeste-te!" si "Voteaza, voteaza". Dupa aproximativ o jumatate de ora, protestatarii au plecat de la sediul MAE, majoritatea continuand marsul pe Calea Victoriei, unde pana la intersectia cu Bulevardul Dacia au mers pe strada si au blocat circulatia, apoi s-au retras pe trotuare si pe pistele de biciclete. Dupa ce au trecut de intersectia cu Bulevardul Regina Elisabeta, manifestantii nu au mers spre Universitate, ci au continuat marsul spre Centrul Istoric, de unde s-au dispersat.

Protestul s-a incheiat dupa aproximativ cinci ore, manifestantii spunand ca vor reveni in Piata Universitatii duminica, de la ora 17.00. Protestul din Capitala nu a fost autorizat, oamenii venind la manifestatie in urma unor mesaje de mobilizare transmise pe retelele de socializare. "Iesi in strada sa iti exprimi parerea. Vrei un presedinte care nu iti apara nici macar dreptul la vot?", este mesajul transmis pe retelele de socializare.

Miting de solidaritate si la Timisoara

Peste o mie de persoane au participat, sambata seara, si la Timisoara, la un miting de solidaritate cu romanii din diaspora, printre manifestanti aflandu-se si un batran de 93 de ani care a spus ca a venit sa manifesteze alaturi de tineri intrucat e impotriva comunistilor care l-au batut in 1958.
Citeste si:
Doar aproape 3 din 10 români cred că apa de la robinet este sigură...
Doar aproape 3 din 10 români...

Oamenii s-au adunat, sambata seara, in Piata Victoriei din Timisoara, pe platoul din fata Operei, iar unii dintre ei au avut steaguri tricolore, dar si pancarte cu mesaje precum "Revolutia continua", "Solidaritate cu diaspora", "Mai multe cabine de vot pentru romanii din diaspora", "Adevarul sta in picioare, minciuna la popcorn", "Ponta nu fura, Romania nu te vrea". De asemenea, ei au scandat "Jos comunistii", "Azi in Timisoara, maine in toata tara", iar in Piata Victoriei a fost adusa si o cabina de vot.

Printre manifestanti s-a aflat si un barbat in varsta de 93 de ani, Pacus Dumitru, care a spus ca a venit sa manifesteze alaturi de tineri pentru ca e impotriva comunistilor care l-au batut in 1958.

In timpul protestului, oamenii au cantat "Desteapta-te romane".

Peste 5.000 de clujeni, solidari cu romanii din diaspora

Peste 5.000 de persoane au participat, sambata seara, la Cluj-Napoca, la un miting de solidaritate cu romanii din diaspora care nu au reusit sa voteze in primul tur al alegerilor prezidentiale, oamenii scandand si lozinci impotriva lui Victor Ponta si cerand demisia acestuia. Oamenii s-au adunat, incepand cu ora 18.00, in Piata Unirii din municipiul Cluj-Napoca, avand pancarte cu mesaje precum: "Ponta nu uita, tineretul nu te vrea", "Ponta, nu te vrem" si "Jos Ponta".
Citeste si:
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc odată...
Al doilea tur al alegerilor...

De asemenea, ei au scandat lozinci impotriva candidatului PSD-UNPR-PC la prezidentiale, Victor Ponta, si cer demisia acestui: "Securisti vechi si noi, s-a sfarsit cu voi", "Jos Ponta", "Jos comunistii", "Ponta, demisia". La actiune au venit si parinti cu copii mici, spunand ca au iesit in strada pentru un viitor mai bun pentru copiii lor.

Miting si la Oradea

Si la Oradea, aproximativ 300 de persoane au participat, sambata, in centrul orasului, pe ploaie, la un miting de solidaritate cu romanii din diaspora care nu au reusit sa voteze in primul tur al alegerilor prezidentiale.

Oamenii s-au adunat, incepand cu ora 16.00, in Piata Unirii din Oradea, in jurul statuii lui Mihai Viteazu, avand steaguri tricolore, trompete si bannere cu mesaje precum: "Ponta ne minte!/Nu-l vrem presedinte!", "Lasati diaspora sa voteze!", "O dorinta sincera/Romania libera". De asemenea, ei au scandat lozinci impotriva PSD si a lui Victor Ponta: "PSD e PCR", "Jos Ponta!", "Ponta, leafa mea/N-ajunge de taxa ta!", precum si "Lasati-i sa voteze!".

Citeste si:
Peste 10.000 de angajați din domeniul sănătății protestează în...
Peste 10.000 de angajați din...

Actiunea, care a fost autorizata de comisia de resort a municipalitatii oradene, s-a desfasurat sub supravegherea jandarmilor, incheindu-se dupa aproximativ doua ore fara incidente.

500 de ieseni s-au solidarizat cu romanii din strainatate

Aproximativ 500 de persoane au participat, sambata seara, la Iasi, la un miting de solidaritate cu romanii din diaspora, oamenii scandand lozinci impotriva lui Victor Ponta si a primarului Gheorghe Nichita, pe motiv ca acesta din urma a refuzat sa aprobe un mars pe strazile orasului. Oamenii au inceput sa se adune in Piata Palatului Culturii din Iasi, incepand cu ora 18.00, ei avand pancarte cu mesaje precum "Cu o sticla de ulei, tara asta nu o iei", "Cu sau fara voia ta, Romania va vota" si "Ponta si ai lui, saracia neamului".

De asemenea, manifestantii au scandat "Ghinion, ghinion, Iasiul s-a trezit din somn", "Votam, votam, pe Ponta-l alungam", "Noi votam, nu pontam" si "Victor Ponta nu fi trist, noi nu vrem un comunist". Cei prezenti in piata au cerut demisia ministrului de Externe, Titus Corlatean, pe care l-au acuzat ca a blocat accesul romanilor din strainatate la vot si au indemnat iesenii sa iasa masiv la vot in turul II al alegerilor prezidentiale.

Citeste si:
Ciucă, de Ziua Limbii Române: „Limba română este istorie, cultură,...
Ciucă, mesaj de Ziua Limbii...

Totodata, participantii la miting l-au huiduit pe primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, intrucat edilul social-democrat a refuzat sa aprobe un mars prin centrul orasului.

Constanta, solidara cu romanii din diaspora

Cateva sute de constanteni au participat, sambata seara, la un miting de solidaritate cu romanii din diaspora care nu au putut vota in primul tur al alegerilor prezidentiale, ei scandand "Jos comunistii" si avand pancarte pe care scria "Cand Diaspora voteaza, Ponta fraudeaza". Constantenii s-au adunat incepand cu ora 18.00, in fata Prefecturii Constanta, ei scandand "Jos comunistii", "Ghinion, tara s-a trezit din somn" si "Hotii, hotii".

Totodata, manifestantii au cantat "Desteapta-te romane" si au avut pancare pe care scria "In turul doi vrem sa votam si noi", "Romania e si tara romanilor de afara", "Cand Diaspora voteaza, Ponta fraudeaza", "Nu pot ei fura cat putem noi vota". Cei prezenti in fata Prefecturii Constanta au indemnat oamenii sa iasa la vot intr-un numar cat mai mare in turul II al alegerilor prezidentiale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.