Directia Nationala Anticoruptie a cerut procurorului general al PICCJ sa solicite Camerei Deputatilor aviz pentru urmarirea penala a lui Daniel Chitoiu, in dosarul "Carpatica", pentru abuz in serviciu si constituirea unui grup infractional organizat, in perioada in care a fost ministru al Finantelor.

"In conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constitutia Romaniei, art. 12 si 19 din Legea nr. 115/1999 si ale Deciziei nr. 270/10.03.2008 a Curtii Constitutionale, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie referatul in vederea sesizarii Camerei Deputatilor pentru formularea cererii de efectuarea urmaririi penale fata de Chitoiu Daniel pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si constituirea unui grup infractional organizat, in perioada in care avea calitatea de ministru al Finantelor Publice", arata marti DNA, intr-un comunicat de presa.

Cererea a fost formulata intrucat exista indicii rezonabile potrivit carora, in cursul lunii octombrie 2013, Daniel Chitoiu a initiat adoptarea unei ordonante de urgenta al carei scop exclusiv era sprijinirea grupului infractional constituit pentru a favoriza interesele SC Carpatica Asig SA, in lipsa unei urgente reale si cu eludarea procedurii prealabile reglementate de Hotararea Guvernului nr. 561/2009, a precizat DNA, scrie MEDIAFAX.

"Demersul avea ca scop inlaturarea din Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a lui Tudor Daniel George, vicepresedinte pe sectorul de supraveghere a asigurarilor, precum si inlocuirea acestuia cu o persoana care urma sa garanteze, in mod fraudulos, protectia intereselor financiare ale SC Carpatica Asig SA", potrivit procurorilor anticoruptie.

Potrivit anchetatorilor, membrii Consiliului ASF sunt numiti de catre Parlament, in sedinta comuna a celor doua camere, pentru un mandat de cinci ani, iar revocarea lor se dispune dupa aceeasi procedura doar daca nu mai indeplinesc conditiile de numire, iar "singura modalitate in care putea fi atins acest rezultat era modificarea conditiilor prevazute pentru numirea membrilor consiliului".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.