Specialisti in explozii de la Petrosani fac verificari in blocul din Calarasi unde s-a produs deflagratia soldata cu un mort si sase raniti, pentru stabilirea cauzelor acesteia, fiind posibila extinderea cercetarilor pentru infractiuni legate de serviciu in cazul unor angajati ai Distrigaz.

Potrivit procurorilor Parchetului Judecatoriei Calarasi care au preluat ancheta in acest caz, echipa de la Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva (INSEMEX) Petrosani face verificari in blocul afectat, astfel incat sa se stabileasca "punctul deflagratiei", iar datele furnizate de acestia vor fi folosite in ancheta penala.

"Din ce am discutat cu specialistii, nu este afectata structura de rezistenta a blocului. Punctul deflagratiei nu a fost stabilit, dar cel mai probabil a fost in acel apartament unde s-a produs explozia. Din ce am inteles de la cei de la Distrigaz, ar fi fost detectate scurgeri de gaz si la sistemul de ventilatie al localului de la parterul blocului. Ne apropiem de finalizarea cercetarilor", a spus procurorul Purcarea Xenofonte de la Parchetul Judecatoriei Petrosani, transmite MEDIAFAX.

El a precizat ca in acest dosar se fac cercetari pentru ucidere din culpa, distrugere din culpa, vatamare corporala din culpa si este posibila si extinderea cercetarilor pentru infractiuni legate de serviciu, fiind vizati angajati ai Distrigaz.

Acesta a mai spus ca varianta ca proprietarul apartamentului ar fi incercat sa se sinucida, dand drumul la gaz, este "la fel de probabila sau improbabila ca toate celelalte variante analizate".

Potrivit procurorului, anchetatorii vor solicita Distrigaz si aparatul de masurare a gazelor folosit in ziua exploziei pentru a detecta scurgerile de gaze. "Vrem sa vedem ce s-a intamplat la el (la aparat - n.r.)", a precizat procurorul.

La randul sau, directorul INSEMEX, Constantin Lupu, a declarat, vineri, ca la Calarasi au ajuns, inca de joi seara, patru cercetatori pentru a aduna toate probele necesare unei expertize tehnice care sa identifice cauzele deflagratiei.

Citeste si:
Repartitoarele de căldură vor deveni obligatorii de la 1 ianuarie 2023
Repartitoarele de căldură vor...

"Am fost inca de aseara la blocul in care s-a produs explozia pentru a vedea la fata locului ce s-a intamplat. Politistii au luat aragazul, centrala termica si o bucata de furtun din apartamentul unde a avut loc explozia, pe care urmeaza sa ni le predea zilele urmatoare. Noi am ridicat intreaga retea de conducte pentru a verifica etanseitatea acesteia fiindca existau foarte multe racorduri. In acest moment, pompierii scot molozul si asteptam sa vedem daca nu mai gasim si alte probe care sa ne poata ajuta in expertiza", a declarat directorul INSEMEX, care face parte din echipa aflata la Calarasi.

Explozia a avut loc miercuri, la ora 17.44, intr-un bloc de pe strada Calea Bucuresti din Calarasi, soldandu-se cu decesul unei femei in varsta de 44 de ani, Gina Popescu, si ranirea grava a unui barbat, Victor Avadanei, de 61 de ani. Barbatul, care este proprietarul apartamentului in care s-a produs deflagratia, este internat la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastica Reparatorie si Arsuri din Capitala, la sectia de terapie intensiva, avand arsuri pe 60 la suta din suprafata corpului. De asemenea, alte cinci persoane au fost ranite usor in urma deflagratiei.

Citeste si:
Peste 400 de specialiști din 13 țări vin pe 22 februarie la...
Peste 400 de specialiști din...

Blocul afectat de explozie are cinci scari, iar deflagratia a avut loc la scara doi, toate cele opt apartamente fiind avariate. In urma exploziei, alimentarea cu gaz si energie electrica a fost oprita la toate cinci scari ale blocului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.