Consilierii locali din Pungesti, judetul Vaslui, au decis organizarea unui referendum local privind interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist in comuna, o data posibila fiind 24 noiembrie .

Joi, in sedinta de indata organizata la Primaria Pungesti, cinci consilieri locali - trei PDL, unul PPDD si unul PSD - au propus un proiect privind organizarea unui referendum care sa vizeze consultarea populatiei in legatura cu explorarea si ezploatarea gazelor de sist in comuna.

Proiectul a fost votat de toti cei 12 consilieri locali prezenti in sala, din cei 13 alesi din comuna Pungesti, insa pentru organizarea efectiva a referendumului initiatorii proiectului ar trebui sa stranga semnaturi reprezentand 25 la suta din populatia cu drept de vot din fiecare din cele sapte sate componente ale comunei Pungesti, scrie mediafax.

"Astazi a fost doar o discutie de principiu cu privire la organizarea unui referendum in privinta consultarii populatiei legat de explorarea si exploatarea gazelor de sist in comuna, daca se vor strange cele 25 la suta de semnaturi atunci referendumul ar urma sa se organizeze pe 24 noiembrie. De asemenea, important pentru organizare este aprobarea unui proiect de hotarare de consiliu local prin care sa se faca o rectificare de buget astfel incat sa se aloce fonduri de la bugetul local", a declarat secretarul comunei Pungesti, Constantin Chiriac.

Tot in sedinta de indata organizata, joi dupa-amiaza, la Primaria Pungesti, consilierii locali au votat in unanimitate o hotarare privind interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist in zona.

O astfel de hotarare vine la opt luni dupa ce acelasi Consiliu Local a aprobat o hotarare similara pe care, in luna iunie, Prefectura Vaslui a considerat-o ilegala si a atacat-o in contencios administrativ, instanta stabilind ca CL trebuie sa anuleze hotararea in cauza.

De asemenea, pe ordinea de zi a fost dezbatut, tot la propunerea celor cinci consilieri, un proiect privind organizarea unui referendum cu privire la destituirea din functie a primarului din Pungesti, Mircea Vlasa, care in prezent este in concediu, care insa nu a mai fost luata in discutie.

Reprezentantii companiei Chevron au anuntat, joi, ca suspenda activitatea privind explorarea gazelor de sist in localitatea vasluiana Silistea, in urma protestelor din ultimele zile.

Citeste si:
Chevron renunta la explorarea zacamintelor de gaze de sist din Polonia
Chevron renunta la explorarea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.