Mii de oameni au format un lant in jurul Palatului Parlamentului, timp de aproape o ora, in semn de protest fata de proiectul minier de la Rosia Montana, discutat de Legislativ.

La aceasta manifestare, ce a inceput dupa ora 19.00 si s-a incheiat inaintea orei 20.00, au participat aproximativ 5.000 de persoane care au inconjurat sediul Parlamentului si si-au dat mana, formand un lant. In acelasi timp, oamenii au scandat "Uniti, salvam Rosia Montana".

Potrivit MEDIAFAX, protestatarii s-au strans in Parcul Izvor, de la ora 18.30, printre ei regasindu-se mai multi participanti la marsul biciclistilor desfasurat timp de cateva ore, sambata, in Capitala.

Aproximativ 5.000 de biciclisti au participat la marsul de protest in Capitala, cerand amenajarea pistelor pentru deplasarea lor pe carosabil, dar si demisia primarului Sorin Oprescu.

Protestul fata de proiectul de la Rosia Montana se afla la cea de-a 21-a zi in Capitala.

Marti seara, in cadrul manifestatiei de la Universitate, aproximativ 50 de dansatori au realizat un tango flashmob, cerand includerea Rosiei Montane in Patrimoniul Mondial UNESCO, asa cum acest dans a fost inclus in Patrimoniul Imaterial UNESCO, in 2009.

Protestatarii cer retragerea proiectului de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, anularea contractului cu Rosia Montana Gold Corporation, interzicerea exploatarilor cu cianuri in Romania, introducerea zonei Rosia Montana in patrimoniul UNESCO si demiterea celor patru initiatori ai proiectului de lege, ministrii Dan Sova, Rovana Plumb, Daniel Barbu si directorul ANRM Gheorghe Dutu.

Duminica seara, peste 10.000 de oameni care se opun proiectului de la Rosia Montana au participat la un mars, desfasurat pe bulevardele dintre zonele Universitate, Unirii, Timpuri Noi, Mihai Bravu si Tineretului, oprindu-se in final in Piata Universitatii.

Proteste similare au avut loc duminica in mai multe orase din tara, printre care Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iasi, Craiova, Suceava, Buzau, Constanta, Timisoara, Sibiu, Targu Mures si Brasov. De asemenea, au fost anuntate proteste si la Budapesta, Londra, New York, Berlin, Amsterdam, Milano, Praga, Paris, Toronto, Viena si Barcelona.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.