Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc solicita Parchetului ICCJ inceperea urmaririi penale a lui Ion Ficior, fost comandant al Coloniei de munca Periprava, pentru genocid, acesta fiind al doilea caz de tortionar prezentat, dupa Alexandru Visinescu.

"Instititul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc a solicitat Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie inceperea urmaririi penale impotriva lui Ion Ficior, fost comandant al Coloniei de munca de la Periprava, pentru genocid", a declarat, miercuri, presedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru, transmite MEDIAFAX.

Acesta a precizat ca in urma investigatiilor facute de reprezentantii institutului au fost identificate mai multe probe ce indica faptul ca, in perioada in care colonelul Ion Ficior (85 de ani) a indeplinit functia de comandant al Coloniei de munca de la Periprava, respectiv in perioada 1958-1963, detinutii politici au fost supusi unui regim de detentie extrem de dur, fiind infometati si batuti.

Ion Ficior a introdus la Colonia de munca Periprava un regim de detentie abuziv, represiv, discretionar impotriva detinutilor politici, considerati atunci o amenintare la adresa noului regim, a mai spus Muraru.

Acesta a precizat ca au fost stranse documente care arata ca in perioada in care la conducerea Coloniei de munca Periprava a fost Ion Ficior au murit 103 detinuti, toti condamnati pentru delicte politice, probele fiind transmise Parchetului.

IICMER a identificat peste 50 de supravietuitori ai Coloniei de munca de la Periprava, fiind luate marturii de la 21 fosti detinuti politici.

"Decesele inregistrate in timpul mandatului colonelului Ion Ficior definesc regimul de detentie instituit de acesta si reprezinta premisele instituirii regimului de exterminare a detinutilor politici", a mai spus Muraru.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc a solicitat, pe 30 iulie, Parchetului de pe langa Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti inceperea urmarii penale a fostului comandant al inchisorii Ramnicu Sarat, Alexandru Visinescu, pentru omor deosebit de grav.
Citeste si:
Se schimbă cursul războiului? Israelul, acuzat de genocid de Africa...
Se schimbă cursul războiului?...

In 9 august, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a preluat de la Parchetul Tribunalului Bucuresti, dosarul avand ca obiect denuntul formulat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului impotriva tortionarului Alexandru Visinescu.

Parchetul instantei supreme anunta, in 3 septembrie, ca Alexandru Visinescu este urmarit penal pentru genocid, intrucat in perioada 1956-1963, cand a condus Penitenciarul Ramnicu Sarat, i-a supus pe detinutii politici la rele tratamente, batai si alte violente, i-a lipsit de hrana, medicamente si asistenta medicala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.