Protestatarii, in majoritate tineri, s-au adunat in Bucuresti duminica, pentru a opta zi consecutiv, la fantana de la Universitate.

Marsul lor a inceput in jurul orei 19.00, pe bulevardul Nicolae Balcescu, si a continuat pe bulevardele Magheru, Lascar Catargiu si Iancu de Hunedoara, Soseaua Stefan Cel Mare si Calea Mosilor. Numarul protestatarilor a crescut considerabil in Piata Victoriei, unde coloana venita de la Universitate a poposit aproximativ 15 minute.

Circulatia rutiera pe bulevardul Carol a fost blocata in ambele sensuri in jurul orei 22:00, in ciuda eforturilor jandarmilor si ale politiei. Organizatorii estimeaza ca numarul protestatarilor ar fi fost intre 10.000 si 15.000, in timp ce jandarmii apreciaza ca numarul ar fi de 8.000, scrie realitatea.net. Dupa ora 23:00, a fost blocat si bulevardul Nicolae Balcescu.

Manifestantii au scandat "Uniti, salvam Rosia Montana!" si au afisat bannere si pancarte cu mesaje printre care "Sanatate - da, cianura - nu", "Anulati legea distrugerii Rosiei Montane ACUM! si "Implicarea resusciteaza tara".

Manifestantii cer retragerea proiectului de lege ce reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, anularea contractului cu Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatarilor cu cianuri in Romania si introducerea zonei Rosia Montana in patrimoniul UNESCO.

CNN: Protestele romanilor, un model de demonstratii pasnice

Proteste similare au loc duminica in mai multe orase din tara, printre care Cluj-Napoca, Brasov, Alba Iulia, Bistrita, Sfantu Gheorghe, Suceava si Iasi.

Participantii la protestul din Iasi fata de proiectul minier de la Rosia Montana au blocat circulatia tramvaielor in Piata Unirii din oras, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Manifestantii au deblocat in jurul orei 20.45 circulatia rutiera pe bulevardul Copou, indreptandu-se catre centrul municipiului Iasi. Ajunsi in Piata Unirii, locul in care a inceput protestul, oamenii s-au asezat pe liniile de tramvai, blocand circulatia mijloacelor de transport in centrul orasului.

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

Tot duminica, primarul din Rosia Montana, impreuna cu 50 de primari si cu parlamentarii din Muntii Apuseni au lansat, in numele celor 100.000 de locuitori ai zonei, un apel catre toti romanii de buna credinta sa sustina minerii in lupta lor disperata pentru locuri de munca.

Mesajul lor:

"Romani, fiti alaturi de noi. Veniti la Rosia Montana sa vedeti realitatea si nu va lasati manipulati de protestele tinerilor lipsiti de griji din Piata Universitatii. Rosia Montana e in Apuseni! Noi ne aparam dreptul la munca si vrem sa ne decidem singuri soarta, fiti alaturi de noi!”


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.