96% dintre romani cred in Dumnezeu, iar mai putin de o treime recunosc ca si-au binecuvantat masina, conform unui sondaj IRES preluat de gandul.info.

Avand in vedere atentia mediatica aruncata asupra legaturii dintre Stat si Biserica, Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie – IRES a realizat, in luna august, un studiu cu privire la perceptiile populatiei din Romania asupra religiei, si a analizat opiniile acesteia referitoare la credinta.

Studiul a relevat faptul ca, pentru romani, importanta religiei vine din familie, principalul rol perceput al Bisericii fiind acela de a oferi raspunsuri problemelor sociale.

Totusi, legatura dintre Biserica si politica devine evidenta atunci cand vine vorba despre persoana care ar urma sa ocupe o functie publica, acest lucru fiind in mica masura acceptabil daca respectivul individ nu crede in Dumnezeu, afirma autorii studiului.

Un procent de 75% dintre romani considera ca religia inseamna adevar, in timp ce 96% cred in Dumnezeu.

76% dintre romani cred in rai. In iad cred doar 61% dintre participantii la studiu, iar 54% cred in diavol. 45% dintre respondenti recunosc ca obisnuiesc sa consulte horoscopul, iar 16% tin cont de horoscop in viata de zi cu zi. Majoritare la acest capitol sunt femeile, cei care au intre 36 si 50 de ani, respondentii fara studii sau cu studii elementare.

Alte statistici oferite de studiu

  • 1 din 5 romani merge o data pe saptamana la slujbele sau la evenimentele religioase curente.
  • 22% dintre romani participa la acestea de cateva ori pe luna, un sfert de doar cateva ori pe an.
  • 6% dintre participantii la studiu participa la slujbele religioase de cateva ori pe saptamana
  • 18% merg numai o data pe an.
  • Trei sferturi dintre respondenti sunt de acord cu ideea potrivit careia religia inseamna adevar.
  • 88% din respondenti cred ca Biserica ofera raspunsuri pentru problemele sociale.
  • 59% considera ca problemele tinerilor isi pot gasi raspunsuri in biserica.
  • 82% apreciaza ca rugaciunea i-a ajutat, de-a lungul vietii, in mare si foarte mare masura.
  • 27% recunosc ca si-au sfintit deja masina, dar 43% dintre respondenti spun ca nu ar face acest lucru.
  • Opiniile romanilor in legatura cu rolul religiei in viitor sunt impartite: putin sub 30% considera ca rolul acesteia va fi mai important, 36% cred ca rolul religiei va fi acelasi, in timp ce 32% cred ca rolul acesteia va scadea.
Studiul a fost efectuat in perioada 5-7 august pe un esantion de 1.370 de indivizi de 18 ani si peste. Eroarea maxima tolerata este de ± 2,7%.
Citeste si:
SONDAJ: Ce părere au bucureștenii despre Nicușor Dan în funcția de...
SONDAJ: Ce părere au...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.