Un bebelus in varsta de cinci luni din Piatra Neamt este in pericol sa moara din cauza convingerilor religioase ale parintilor sai.

Baietelul are o malformatie cardiaca severa si singura sa sansa este o interventie pe cord. Desi operatia este programata pe 26 mai, la o clinica din Dortmund, parintii refuza sa isi dea acordul, acestia motivand ca religia lor penticostala nu le permite.

"Este strigator la cer. Nu este posibil ca tu, parinte, sa-ti lasi copilul prada mortii si sa te opui salvarii acestuia. Baietelul este din Piatra Neamt si a fost diagnosticat la noi in clinica cu o malformatie cardiaca majora, transpozitie de vase mari si ventricul unic. Ca si in cazul altor copii cu astfel de malformatii, singura metoda terapeutica este interventia chirurgicala. Am luat legatura la Tg. Mures si ne-au spus ca nu il pot opera. Am inceput demersurile necesare pentru ca acest copil sa poata fi operat in strainatate. Am luat legatura in Germania, la Dortmund, cu medicul chirurg Sandica Eugen, pentru a-l opera acolo pe copil. Am primit raspuns si am fost informati ca baietelul este programat pe data de 26 mai la o clinica din Dortmund. Interventia nu ii costa nimic pe parinti, totul se face pe baza formularului E112. Cu toate acestea, parintii care sunt penticostali, nu accepta. Totul este pregatit, dar in ciuda discutiei pe care am avut-o cu parintii, in care le-am explicat cat de importanta este aceasta operatia pentru salvarea vietii copilului, nu i-am putut convinge. Este revoltator", a declarat conf. dr. Constantin Iordache, seful Clinicii II pediatrie din cadrul Spitalului de copii Sf. Maria din Iasi, potrivit bzi.ro.

Medicul de familie al parintilor a afirmat ca a discutat cu acestia, dar nu a reusit sa ii convinga sa isi dea acordul.

"Parintii sunt pocaiti, penticostali. Nu am putut sa-i conving. In ciuda diagnosticelor extrem de grave, copilul arata destul de bine. In discutia pe care am avut-o cu parintii mi-au spus ca pe copil il salveaza voia Domnului. Sunt fanatici atunci cand vine vorba de religia lor. Au o credinta fanatica. Tin foarte mult la copil. De cate ori au fost chemati la cabinet au venit, se ingrijesc de copii, dar nu vor sa accepte aceasta operatie. Li s-a explicat ca exista niste riscuri operatorii, ca la orice interventie, si nu stiu daca au inteles. Ei spun ca domnul profesor Iordache i-a programat la operatie in Germania fara sa-i consulte. Din cate am fost informat, aceasta interventie va avea trei etape. Parintii sunt oameni simpli, semianalfabeti, nu stiu cat au putut ei intelege. Alti parinti abia asteapta acceptul clinicilor din strainatate pentru a-si putea salva copilul. Nu cred ca vor accepta. Nu poti face bine cu forta", a declarat dr. Silviu Barzu.

Citeste si:
Taximetriștii din Iași vor să scumpească tariful. Care este motivul...
Taximetriștii din Iași vor să...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.