Medicii dentisti protesteaza fata de masura Ministerului Sanatatii de a taia fondurile alocate asistentei medicale dentare, scrie adevarul.ro.

"Masura de sistare a alocarii fondurilor pentru decontarea serviciilor de medicina dentara, adoptata unilateral de Ministerul Sanatatii, fara informarea publica a beneficiarilor serviciilor de asistenta stomatologica si corpului profesional, afecteaza in mod grav atat pacientii, cat si demnitatea profesiei de medic dentist. Medicina dentara este inlaturata total din sistemul public al asigurarilor de sanatate, situatie unica in istoria sistemului de asigurari de sanatate la nivelul Uniunii Europene, cu afectarea iremediabila a politicilor publice de sanatate in domeniu", sustine Colegiul Medicilor Dentisti (CMD), intr-un comunicat citat de MEDIAFAX.

La inceputul acestei saptamani, medicii dentisti au fost notificati de casele de sanatate cu care se aflau in relatie contractuala ca nu vor primi bani pentru urmatoarea perioada a anului 2013. Mai precis, scoaterea stomatologiei din bugetul sanatatii pe 2013 inseamna ca atat copiii, cat si persoanele defavorizate nu vor beneficia de gratuitate la stomatolog incepand din aceasta luna.

Potrivit legii bugetului, pe 2013 a fost alocata suma de 13 milioane de lei pentru asistenta medicala dentara, fata de 57,8 milioane lei cat s-au primit in 2012. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a confirmat reducerea fondurilor, motivand ca „bugetul este unul limitat”. Profesorul Alexandru Petre, presedintele Uniunea Nationala a Asociatiilor Stomatologice din Romania (UNAS), spune ca tarile dezvoltate din Europa aloca 8% din bugetul sanatatii stomatologiei iar in Romania si asa se aloca doar 0,2%.

„S-a motivat ca stomatologia nu este «rentabila». Ma inspaimanta cuvantul asta. Si din cauza dintilor se moare, un abces netratat poate avea consecinte dramatice asupra pacientului. Iar asta se intampla in conditiile in care studiile arata ca 80% din romani au probleme dentare si ca din punct de vedere al patologiei buco-dentare, Romania este pe ultimul loc in Europa si este singura tara care nu aloca suficienti bani medicinei dentare”, a explicat doctorul Alexandru Brezoescu, presedintele Colegiului Medicilor Dentisti din Bucuresti (CMDB).

Potrivit CMD, masura legata de fonduri "a fost adoptata ignorandu-se total patologia stomatologica existenta, realitatea acesteia ce situeaza Romania pe unul dintre ultimele locuri in cadrul Uniunii Europene, in conditiile in care corpul profesional a avertizat asupra plafonului necorespunzator alocat, cerand ridicarea acestuia la 2 la suta din fondul destinat serviciilor medicale".

Totodata, se arata in comunicat, implementarea acestei masuri face imposibila asigurarea asistentei stomatologice in sistemul public de asigurari de sanatate, limitand, chiar anuland adresabilitatea populatiei la serviciile de medicina dentara, in special pentru copii si categorii defavorizate.

Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

Ministerul Sanatatii, institutia care face politica sanitara in Romania, a stabilit reducerea fondurilor pentru asistenta medicala stomatologica in 2013, fiind vorba despre o decizie politica, pe care ministrul Sanatatii si-o asuma, a precizat anterior Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

"Ministerul Sanatatii este cel care face politica sanitara in Romania, iar in acest sens a stabilit reducerea fondurilor la asistenta medicala stomatologica, cu precizarea ca, in 2013, intentioneaza sa infiinteze un program de preventie in stomatologie. Decizia de reducere a fondurilor la asistenta medicala stomatologica in 2013 a fost, asadar, o decizie politica, pe care ministrul Sanatatii si-o asuma", s-a aratat intr-o informare redactata de CNAS.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.