Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a declarat marti, la finalul unei intalniri de aproximativ o ora si jumatate cu presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, ca va fi o comunicare publica din partea Parlamentului Romaniei ca reactie la criticile Departamentului de Stat al SUA care a cerut luni seara respingerea modificarilor la legile justitiei pe motiv ca ar afecta independenta Justitiei si lupta impotriva coruptiei.

O sa fie o comunicare publica din partea Parlamenului”, a declarat Teodor Melescanu la iesirea din biroul lui Calin Popescu Tariceanu.

Melescanu a stat aproximativ o ora si jumatate in biroul presedintelui Senatului.

Potrivit unor surse, cei doi au conceput un raspuns pentru Departamentul de Stat al SUA, care sa fie asumat de presedintii Parlamentului, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu.

Departamentul de Stat al SUA a transmis luni seara un comunicat prin care isi exprima ingrijorarea fata de faptul ca Parlamentul Romaniei ia in calcul o legislatie care ar putea submina lupta anticoruptie si ar putea afecta independenta sistemului judiciar si cere Parlamentului sa respinga propunerile care slabesc statul de drept.

"Statele Unite remarca cu ingrijorare ca Parlamentul Romaniei discuta o legislatie care ar putea submina lupta anticoruptie si ar putea slabi independenta sistemului judiciar din Romania", se arata intr-o declaratie de presa intitulata "Romania - propuneri care afecteaza independenta sistemului judiciar", apartinand lui Heather Nauert, purtator de cuvant al Departamentului de Stat.

Declaratia consemneaza ca "legislatia, care a fost propusa initial de Ministerul Justitiei, ameninta progresele pe care Romania le-a facut in ultimii ani pentru a construi institutii judiciare puternice, protejate de interferenta politica".

"Cerem Parlamentului Romaniei sa respinga propunerile care slabesc statul de drept si pun in pericol lupta impotriva coruptiei", se arata in finalul declaratiei.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.