Klaus Iohannis a declarat, marti seara, ca vicepremierul Sevil Shhaideh si ministrul Rovana Plumb ar fi trebuit sa demisioneze, iar varianta a doua era ca PSD sa le retraga sprijinul politic pentru ca persoanele urmarite penal, trimise in judecata sau condamnate nu trebuie sa faca parte din conducerea statului.

"Cred ca va amintiti de pozitiile pe care le-am avut in ocazii similare si, din nefericire, au fost cateva ocazii. Vreau sa cred ca Romania este o tara care intareste statul de drept, iar intr-un stat de drept persoanele urmarite penal, judecate sau condamnate nu trebuie sa fie in conducerea statului. Da, doamnele ministru trebuiau sa demisioneze, in varianta optimala", a declarat presedintele Iohannis.

El a spus ca a doua varianta acceptabila era ca PSD sa le retraga sprijinul.

"Faptul ca PSD face scut in jurul celor doua doamne ministru nu este de bun augur. Nu ma antepronunt si nu cunosc detalii din dosar, vorbesc din punct de vedere al presedintelui. Imi doresc foarte mult sa avem un guvern care nu este supus unor suspiciuni. Nu stiu daca doamnele ministru sunt nevinovate sau vinovate, nu este treba mea si nici a PSD, vina o stabilesc judecatorii, iar pentru Romania ar trebui sa devina normalitate ca persoanele cercetate, judecate sau condamnate sa nu faca parte din conducerea statului", a afirmat Iohannis.

Seful statului a mai spus ca "este pacat ca PSD nu a inteles nimic" din repetatele sale apeluri pentru intarirea statului de drept si a avertizat ca "aceasta cale nu este cea buna".




Vineri, DNA a anuntat ca a fost inceputa urmarirea penala a actualului vicepremier si ministru al Dezvoltarii Regionale Publice Sevil Shhaideh, suspectata de abuz in serviciu, infractiune savarsita in perioada in care era secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, privind trecerea ilegala a unei parti din Insula Belina si Bratul Pavel din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean Teleorman, pentru ca, doar la cateva zile, sa fie inchiriate tot ilegal unei firme private.

In acelasi dosar, DNA a cerut si sesizarea Camerei Deputatilorpentru formularea cererii de urmarire penala a actualului ministru al Fondurilor Europene Rovana Plumb, la data respectiva ministru al Mediului, care ar fi initiat Hotararea de Guvern premergatoare pentru trecerea insulei de pe Dunare din administrarea "Apelor Romane” in cea a Consiliului Judetean Teleorman.

Citeste si:
Ciolacu: Eu in afara partidului nu am dusmani
Ciolacu: Eu in afara...

Procurorii DNA spun ca, in conditiile in care Insula Belina si Bratul Pavel fac parte din domeniul public al statului, "nu puteau fi trecute in proprietatea vreunui consiliu judetean prin hotarare de guvern, ci doar prin lege”.

DNA spune ca, initial, Ministerul Justitiei si cel al Finantelor s-au opus acestei solutii, dar ulterior Guvernul a trecut, in numai 17 ore, un alt act normativ, premergator, prin care se modificau codurile de clasificatie ale imobilelor astfelincat sa se creeze "aparenta ca trecerea lor la CJ nu mai impune adoptarea unei legi”.

La data respectiva, noiembrie 2013, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice era condus de Liviu Dragnea, Sevil Shhaideh fiind secretar de stat.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.