Asa ceva nu se poate. Asta este o eroare, o greseala, cum doriti. Atat timp cat institutia este una militarizata, nu poate sa functioneze fara aviz CSAT. Punct! Iar indiferent ce doreste Senatul sau Camera Deputatilor, asa functioneaza institutiile in Romania conform Constitutiei. Daca se mentine aceasta solutie, care e una neconstitutionala dupa parerea mea, evident ca speta va ajunge la CCR. In ultima instanta, voi ataca eu la CCR, dar deocamdata asteptam sa isi revina Parlamentul si sa intre in normalitate”, a declarat Klaus Iohannis, potrivit News.ro.

Intrebat care crede ca este ratiunea din spatele acestei propuneri, presedintele a afirmat: ”Eu vad aici o ratiune politica din partea PSD. Este destul de evident, dupa speta cu ANCOM, acum speta cu acest serviciu al Ministerului de Interne, se incearca din partea PSD sa se elimine institutia presedintelui, respectiv CSAT din anumite proceduri. Este o eroare”.

In ceea ce priveste proiectul din care presedintele este eliminat din procedura numirii procurorilor sefi, Klaus Iohannis a spus: ”Deocamdata, am observat ca s-a oprit parcursul si poate isi revin initiatorii si in aceasta speta”.

Senatul a adoptat luni cu majoritate de voturi, in calitate de camera decizionala, Ordonanta de Urgenta 76/2016 prin care guvernul Ciolos a infiintat Directia Generala de Protectie Interna (DGPI), eliminand din textul actului normativ obligativitatea ca directorul general al institutiei de a fi militar precum si pe aceea ca el sa fie numit in functie cu avizul CSAT. Acum cateva zile, Palatul Cotroceni s-a mai pronuntat o data pe marginea acestui subiect, prin intermediul purtatorului de cuvant al Presedintiei.