Magistratii instantei supreme au dispus arestarea preventiva pe o perioada de 16 zile a fostului viceguvernator al BNR Bogdan Olteanu, in dosarul in care este acuzat ca a primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii.

"Admite contestatia Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (...) dispune luarea masurii arestului preventiv fata de Bogdan Olteanu pe o perioada de 16 zile incepand cu data punerii in executare a mandatului", arata magistratii instantei supreme. Decizia este definitiva.

Judecatorii ICCJ au respins, totodata, ca nefondata contestatia formulata de Bogdan Olteanu la masura arestului la domiciliu.

Procurorii DNA au cerut, joi, instantei supreme sa inlocuiasca masura arestului la domiciliu cu arestul preventiv in cazul lui Bogdan Olteanu, in timp ce fostul viceguvernator al BNR spunea ca spera sa ramana acasa sau sa fie cercetat in libertate, in dosarul in care este acuzat ca a primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii, scrie News.ro.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a judecat joi contestatia formulata de Directia Nationala Anticoruptie dupa ce, in 29 iulie, un judecator de drepturi si libertati de la instanta suprema a decis ca Bogdan Olteranu sa fie plasat in arest la domiciliu, respingand cererea procurorilor de arestare preventiva.

Decizia a fost contestata si de Bogdan Olteanu, care dorea sa fie lasat in libertate sau sa fie luata in cazul sau cel mult masura controlului judiciar.

“Sper sa raman acasa. Va fi o zi lunga”, a declarat Bogdan Olteanu, la intrarea in sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Fostul viceguvernator al BNR a fost audiat, miercuri, la DNA, in dosarul in care este cercetat pentru trafic de influenta, el declarand ca nu este vinovat, dar crede ca ceea ce era sa se intample cu el, s-a intamplat, iar de acum ramane sa isi gaseasca dreptatea.

Bogdan Olteanu a fost pus sub acuzare pentru trafic de influenta si este in arest la domiciliu din 29 iulie, iar in 1 august a demisionat din functia de viceguvernator al BNR. Conducerea Camerei Deputatilor a luat act in 10 august de demisia lui Bogdan Olteanu.

Anchetatorii arata, in referatul prin care au cerut instantei supreme arestarea preventiva, ca in 31 iulie 2008, Bogdan Olteanu, atunci presedinte al Camerei Deputatilor, a mers in Delta Dunarii, insotit de o alta persoana, care a intermediat discutia cu omul de afaceri. ”Transportul celor doi in Delta s-a realizat cu un elicopter”, potrivit documentului citat.

Citeste si:
Stenograme în dosarul de la DNA al familiei Pițurcă. Fostul...
Stenograme în dosarul de la...

In schimbul folosirii influentei sale pentru numirea in postul de guvernator al rezervatiei Delta Dunarii, Olteanu a cerut un milion de euro pe care urma sa-i primeasca in numerar, sustin procurorii. Persoana care a fost numita ca guvernator a fost chemata la Guvern pe 2 septembrie 2009, cu doua saptamani inaintea adoptarii hotararii de desemnata pentru acel post, mai arata anchetatorii.

Transferul banilor ceruti de Bogdan Olteanu ar fi fost facut dintr-un cont bancar deschis in Cipru intr-unul din Bulgaria, deschis de o firma inregistrata in Delaware, Statele Unite. Din contul din Bulgaria, banii au fost retrasi in numerar in trei transe, in 28-30 octombrie 2008, au mai stabilit procurorii.

Un alt folos necuvenit primit de Olteanu ar fi constat in servicii de consultanta in campania electorala din 2008 pentru alegerile parlamentare. Concret, o anumita firma i-ar fi pus la dispozitie lucrari de analiza politica si sondaje de opinie.

Citeste si:
Nicolae Ciucă a discutat cu guvernatorul BNR despre amânarea ratelor
Nicolae Ciucă a discutat cu...

DNA a anuntat ca se fac acte de urmarire penala in aceasta cauza si fata de alte persoane.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, ca lui Olteanu i-ar fi fost dusa suma de doua milioane de euro cash, de la Sorin Ovidiu Vintu, printr-un intermediar, dupa ce cei doi se intalnisera la proprietatea omului de afaceri, in Delta Dunarii. Din aceasta suma, un milion de euro i-ar fi revenit lui Calin Popescu Tariceanu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei.

Liviu Mihaiu a fost numit, in septembrie 2008, de catre premierul de atunci, Calin Popescu-Tariceanu, in functia de guvernator al rezervatiei naturale Delta Dunarii, post pe care l-a ocupat pana in februarie 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.