Politica 8 Iulie 2015 14:44
Indemnizatiile lunare ale presedintelui, prim-ministrului, presedintilor Parlamentului, sefilor de servicii de informatii vor fi majorate incepand cu luna august, in baza unei ordonante de Guvern, iar cele mai mari salarii le vor avea presedintele tarii, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prim-ministrul si presedintii celor doua camere ale Parlamentului, a anuntat premierul interimar Gabriel Oprea, precizand ca isi asuma raspunderea pentru aceasta crestere.

Ordonanta a fost adoptata miercuri de Guvern. Oprea a precizat ca majorarea va fi aplicata pentru 48 de functii de demnitari, dar nu a indicat nivelul la care vor creste indemnizatiile si nici care sunt cele 48 de functii. "Salarizarea din sectorul public nu este un act populist, ci o exigenta in conformitate cu statutul actual al Romaniei. Nu ne putem preface ca este normal ca un presedinte de tara eruopeana sa primeasca la final de luna aproximativ 1.500 de euro. Ani de zile salariul presedintelui Romaniei a fost mai mic decat salariul unor functionari de rang secund din alte institutii. Am avut si foarte multi ministri cu remuneratii mai mici decat subordonatii lor. Aceasta anomalie trebuie sa ia sfarsit", a spus Oprea.

El a mai aratat ca salarizarea din justitie este peste media altor institutii publice, iar modul bun in care functioneaza justitia se datoreaza inclusiv remuneratiei procurorilor si judecatorilor, iar majorarea care va fi aplicata in administratie este posibila datorita cresterii economice rezultate din masurile Guvernului.

Oprea a apreciat ca majorarea indemnizatiilor va "taia apetitul" pentru coruptie. Oprea a afirmat totodata ca, pana la finele anului, vor fi majorari de salarii in intregul sector public prin Legea salarizarii unitare, aflate in curs de redactare.

Tot miercuri, intrebat ce parere are despre intentia Guvernului de a mari salariile ministrilor prin ordonanta, presedintele Klaus Iohannis a spus ca i se pare o intentie inteleapta, avand in vedere ca salariul unui demnitar reflecta pozitia acestuia in stat, relateaza MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.