Curtea Constitutionala a anuntat, in sedinta solemna, validarea alegerii lui Klaus Iohannis in functia de presedinte.

CC a anuntat validarea alegerii lui Klaus Iohannis in functia de presedinte

Curtea Constitutionala a anuntat, in sedinta solemna, validarea alegerii lui Klaus Iohannis in functia de presedinte, actul de validare a rezultatului alegerilor fiindu-i inmanat presedintelui ales, scrie MEDIAFAX.

La ceremonia care a avut loc la sediul CC a participat si presedintele Traian Basescu, precum si numerosi lideri PNL.

Ceremonia a inceput cu intonarea imnului national.

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a citit actul de validare a rezultatului alegerilor, un exemplar fiindu-i inmanat apoi presedintelui ales.



Curtea Constitutionala a validat, vineri, hotararile de validare a rezultatului alegerilor prezidentiale si a alegerii lui Klaus Iohannis in functia de presedinte al Romaniei, ceremonia, la care urmeaza sa participe presedintele ales si presedintele Traian Basescu, urmand sa aiba loc la ora 12.00.

Curtea Constitutionala a adoptat, in unanimitate, doua hotarari, una pentru validarea rezultatului alegerilor prezidentiale, iar cea de a doua pentru validarea alegerii in functia de presedinte a lui Klaus Iohannis. La ora 12.00 urmeaza sa aiba loc ceremonia de validare a rezultatului alegerilor. Lui Klaus Iohannis urmeaza sa i se inmaneze un exemplar al actului de validare a rezultatului alegerilor, scrie MEDIAFAX.

Conform Legii 370/2004 pentru alegerea presedintelui Romaniei, actul de validare a rezultatului alegerilor se intocmeste in trei exemplare, dintre care unul ramane la Curtea Constitutionala, unul se prezinta Parlamentului, pentru depunerea juramantului prevazut de Constitutie, iar al treilea se inmaneaza candidatului ales.

Administratia Prezidentiala a anuntat ca presedintele Traian Basescu participa, la ora 12.00, la sedinta de validare a alegerii lui Klaus Iohannis in functia de presedinte al Romaniei de catre plenul Curtii Constitutionale.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

BEC a finalizat joi procesul-verbal privind centralizarea rezultatelor votului din turul II al prezidentialelor, potrivit caruia Klaus Iohannis este declarat castigator al scrutinului. Potrivit documentului, Klaus Iohannis este candidatul care a indeplinit conditiile art. 81 din Constitutie. Articolul mentionat se refera la "alegerea Presedintelui" si prevede, la alineatul (3), ca "in cazul in care nici unul dintre candidati nu a intrunit majoritatea (in primul tur de scrutin - n.r.), se organizeaza al doilea tur de scrutin, intre primii doi candidati stabiliti in ordinea numarului de voturi obtinute in primul tur. Este declarat ales candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi".

Klaus Iohannis a obtinut 6.288.769 voturi valabil exprimate, iar Victor Ponta 5.264.383 voturi, conform procesului-verbal intocmit de BEC. Numarul total al alegatorilor care s-au prezentat la urne este de 11.719.344, dintre care 10.042.721 au votat la sectia de votare in a carei raza teritoriala domiciliaza, pe listele electorale permanente, 1.569.668 au votat in alta localitate decat cea de domiciliu, iar 106.955 cu urna mobila.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

Din totalul voturilor, 11.553.152 au fost valabil exprimate, iar 166.111 au fost nule. Numarul total al alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente a fost de 18.280.994.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.