Judecatorul Adrian Bordea si-a anuntat, luni, candidatura pentru functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, iar procurorii Bogdan Gabor si Gheorghe Muscalu s-au inscris in cursa pentru functia de vicepresedinte.

Proiectele de management ale celor trei candidati au fost postate pe site-ul CSM cu cateva ore inaintea sedintei Plenului Consiliului in care va fi aleasa noua conducere, dupa incheierea mandatelor presedintelui CSM, procurorul Oana Schmidt Haineala si a vicepresedintelui, judecatorul Adrian Bordea.

Surse din cadrul CSM au declarat pentru MEDIAFAX ca, daca judecatorul Adrian Bordea va fi ales presedinte al Consiliului, il va sustine la functia de vicepresedinte pe procurorul Gheorghe Muscalu.

Potrivit legii, candidatii pentru functiile de presedinte si vicepresedinte al CSM se pot inscrie si in timpul sedintei de plen. Fiecare candidat trebuie sa prezinte un proiect de management al institutiei.

In cadrul sedintei de luni, care va incepe la ora 13.00, pe langa alegerea noii conduceri a CSM, va fi prezentat raportul de activitate din 2013 al institutiei si va fi stabilit calendarul privind alegerea membrului CSM care va fi reprezentant al tribunalelor.

Presedintele Traian Basescu participa la sedinta Plenului CSM, potrivit unui anunt al Administratiei Prezidentiale.

Consiliul Superior al Magistraturii este condus de un presedinte si un vicepresedinte, care nu pot face parte din aceeasi sectie. Astfel, daca unul dintre ei face parte din sectia pentru judecatori, cel de-al doilea trebuie sa fie procuror. Institutia a fost condusa in 2013 de procurorul Oana Schmidt-Haineala, in calitate de presedinte, si de judecatorul Adrian Bordea, drept vicepresedinte.

CSM este alcatuit din 19 membri. Astfel, in urma alegerilor organizate de adunarile generale ale instantelor si parchetelor sunt alesi de magistrati noua judecatori si cinci procurori. De asemenea, din consiliu fac parte si membrii de drept, respectiv ministrul Justitiei, procurorul general al Romaniei si presedintele instantei supreme. Acestora li se alatura doi reprezentanti ai societatii civile alesi de Senat.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

La alegerile pentru conducerea CSM pot participa doar cei noua judecatori si cei cinci procurori.

Judecatorul Adrian Bordea a ocupat functia de vicepresedinte al CSM in 2013, fiind ales in sedinta din 26 februarie. Astfel, mandatul vicepresedintelui a inceput la doua luni distanta fata de cel al presedintelui CSM, intrucat Oana Schmidt Haineala a fost aleasa la conducerea institutiei in sedinta din 4 ianuarie 2013.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act, in 10 decembrie 2013, de cererea lui Adrian Bordea de demisie din functia de vicepresedinte al CSM, incepand din 7 ianuarie, solicitarea fiind formulata pentru ca alegerea noului vicepresedinte sa poata avea loc la aceeasi data cu cea pentru presedintele Consiliului.

Potrivit CV-ului publicat pe site-ul instantei supreme, Adrian Bordea a fost magistrat al Judecatoriei Targoviste, intre 1980 si 1993, si al Tribunalului Dambovita, intre 1993 si 2001. Din anul 2001, el este judecator al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

Conform declaratiei de avere, actualizata in 4 iunie 2013, judecatorul Bordea detine un teren intravilan cu suprafata de 4.800 metri patrati si unul forestier de 27.600 metri patrati in Targoviste, dar si un teren de 60.000 de metri patrati in localitatea Moroieni. De asemenea, el mai detine si doua apartamente, unul in Bucuresti si unul in Targoviste, precum si o casa de 132 de metri patrati, dobandita in 2001, in Targoviste.

Magistratul mai are doua autoturisme, un Mercedes, fabricat in 2001, si un BMW, al carui an de fabricatie este 2008. Adrian Bordea detine si trei depozite bancare, de 103.400 lei, 53.400 de lei si respectiv de 28.000 de lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.