Seful DNA a cerut, luni, procurorului general sa sesizeze Camera Deputatilor cu o cerere de incepere a urmaririi penale impotriva deputatului Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenta, fapta din perioada in care a fost ministru al Transporturilor si prin care l-ar fi favorizat pe Nelu Iordache.

"In conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constitutia Romaniei, art. 12 si 19 din Legea nr. 115/1999 si ale Deciziei nr. 270/10.03.2008 a Curtii Constitutionale, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, doamna Laura Codruta Kovesi a solicitat procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa sesizeze Camera Deputatilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale impotriva deputatului Silaghi Ovidiu Ioan, pentru infractiunea de trafic de influența in forma continuata, fapte despre care exista indicii si date ca ar fi fost savarsite in perioada in care acesta avea calitatea de ministru al Transporturilor", se arata intr-un comunicat de presa al DNA, transmite MEDIAFAX.

Potrivit procurorilor, exista indicii si date temeinice potrivit carora, in cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi, in calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de catre compania de transport aerian din grupul de firme controlate de omul de afaceri, a unor noi rute care sa lege Aeroportul Satu Mare de alte destinatii din Europa. Silaghi i-ar fi promis in schimb lui Nelu Iordache derularea contractelor pe care SC Romstrade SRL le incheiase cu Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania SA, structura aflata sub autoritatea Ministerului Transporturilor, si pentru ca platile intermediare sa fie facute intr-un termen rezonabil.

"Totodata, Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la aceeasi persoana suma de 200.000 de euro, pentru a-si exercita influenta asupra persoanelor cu functii de decizie din cadrul CNADNR SA in vederea anularii deciziei de reziliere a unui contract si pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte", au precizat procurorii DNA.

Anchetatorii au precizat ca din actele premergatoare efectuate in cauza au rezultat indicii temeinice cu privire la savarsirea faptelor cu care a fost sesizat organul judiciar, iar pentru stabilirea corecta si completa a situatiei de fapt se impune efectuarea unor acte de urmarire penala.
Liberalul Ovidiu Silaghi a fost nominalizat in iulie pentru functia de ministru al Transporturilor.

Premierul Ponta declara, in 13 august, ca a discutat cu presedintele PNL, Crin Antonescu, ca, daca presedintele Basescu respinge nominalizarea lui Ovidiu Silaghi ca ministru al Transporturilor, sa fie inaintata imediat o alta propunere, opinand ca probabil ii face un "dosar" celui nominalizat.

Citeste si:
Sindicaliștii de la Metrorex protestează la sediul Ministerului...
Sindicaliștii de la Metrorex...

Prim-ministrul a aratat ca a discutat si cu Ovidiu Silaghi, iar in cazul in care nominalizarea este respinsa, coalitia de guvernare va face imediat o noua nominalizare, care, conform Constitutiei, nu mai poate fi respinsa de presedinte.

Ponta a spus ca liderii USL au luat in calcul posibila respingere a lui Ovidiu Silaghi, dar nu au discutat inca despre persoane concrete pentru o noua nominalizare.

Intrebat daca stie ca presedintele Basescu ar detine anumite informatii cu privire la Silaghi, Ponta a replicat: "Probabil ca ii face vreun dosar domnului Silaghi".

Intrebat daca stie ca Ovidiu Silaghi ar fi primit o citatie la DNA, Ponta a spus ca nu are cunostinta de acest lucru, dar ca, daca s-a intamplat acest lucru, probabil Silaghi va fi chemat la parchet inainte de 23 august.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.