Presedintele Traian Basescu a declarat ca R.Moldova trebuie sa solutioneze conflictul transnistrean pentru a putea incheia negocierile de aderare la UE, care ar putea fi deschise de Chisinau, in opinia sa, peste cinci-sase ani.

"Nu va fi posibil sa se finalizeze negocierile de intrare in UE fara solutionarea conflictului transnistrean. UE a primit lectia Ciprului. O lectie aspra, in care o tara cu probleme teritoriale a intrat in UE, ceea ce a creat foarte multe incoveniente in relatia UE cu Turcia, relatia Greciei cu Turcia", a declarat Basescu, la intalnirea cu societatea civila de la Chisinau, transmite MEDIAFAX.

El a remarcat in acest sens si exemplul Serbiei, care a fost nevoita sa cedeze in cazul Kosovo pentru a putea incepe negocierile de aderare cu UE si care de asemenea trebuie sa rezolve complicate relatie cu Pristina pentru a putea inchide capitolele de negociere cu Bruxelles-ul.

"Solutia trebuie sa fie pregatita din timp. R.Moldova nu trebuie sa astepte sa vada ce s-o intampla. Chisinaul va trebui sa aiba si o abordare directa in relatia cu Moscova, exact pentru a sprijini o decizie in formatul «5 plus doi». In orice caz, Romania va urma intotdeauna punctul de vedere al Chisinaului. Nu avem idei, nu avem pareri, punctul de vedere al Chisinaului va fi sustinut de Romania si in interiorul UE fara a comenta. Este clar ca nu va fi usor si probabil flexibilizari de pozitii trebuie gasite in ambele directii. Nu as vrea sa comentez mai mult, dar conflictul trebuie rezolvat", a afirmat Basescu.

El a reiterat insa ca in solutia care va fi identificata, indiferent care va fi aceasta, "R.Moldova trebuie sa plece de la premiza ca nicio palma de pamant nu se cedeaza".

Presedintele Basescu a aratat ca parafarea la Summitul de la Vilnius din noiembrie a acordurilor de asociere si de liber schimb ale Chisinaului cu UE va face "ireversibil" drumul european al tarii vecine.

Presedintele a spus ca spera ca pana la sfarsitul anului sa fie incheiate si negocierile Chisinaului cu UE pentru acordul de liberalizare a vizelor.

El si-a exprimat si speranta ca Chisinaului ii vor trebui mai putin de 10 ani dupa ratificarea acordului de asociere pana la aderarea efectiva la UE, avand in vedere ca Romaniei i-a fost necesar un deceniu.

Presedintele a mai mentionat ca R. Moldova are si sansa ca va primi cele cateva zeci de mii de pagini ale acquis-ului comunitar traduse in limba romana de catre autoritatile de la Bucuresti, in cadrul procesului de aderare al tarii noastre.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

"As dori tare mult ca dumneavoastra sa fiti mai pregatiti decat am fost noi pentru ceea ce inseamna parcursul de intrare in UE. Este un parcurs dificil, cu multe reforme ale institutiilor, de multe ori vor parea impuse de Guvern si asa vor trebui sa fie pentru ca este extrem de dificil sa astepti pana cand societatea unei tari intelege necesitatea reformelor", le-a mai spus Basescu reprezentantilor societatii civile din R.Moldova.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.