Liderii USL au convenit sa amane votul din plenul Senatului asupra proiectului de revizuire a Constitutie pentru inceputul lunii septembrie, in conditiile in care avizul Curtii Constitutionale ar putea veni dupa incheierea actualei sesiuni parlamentare.

Liderii USL au analizat, luni, calendarul in care ar putea fi votat proiectul de revizuire in plenul Senatului (prima Camera sesizata), in conditiile in care inainte de acest moment documentul trebuie sa fie analizat de Consiliul Legislativ si Curtea Constitutionala.

Surse din USL au relatat pentru MEDIAFAX ca proiectul de revizuire ar urma sa fie finalizat pana miercuri in Comisia de revizuire a Constitutiei, urmand sa fie transmis Consiliului Legislativ. Apoi, procedura parlamentara prevede ca documentul, impreuna cu avizul Consiliului Legislativ, se transmite Curtii Constitutionale spre analiza. Potrivit legii, CC are termen 10 zile pentru a emite un punct de vedere asupra proiectului de revizuire.

Conform estimarilor liderilor USL, in situatia in care judecatorii acorda un termen maximal, votul din plenul Senatului ar urma sa fie amanat pentru luna septembrie, la inceputul sesiunii parlamentare, au declarat surse din USL.

De asemenea, liderii USL sunt sceptici cu privire la convocarea unei sesiuni extraordinare in situatia in care avizul Curtii Constitutionale va fi emis la mai multe zile dupa incheierea actualei sesiuni ordinare.

Initial, liderii USL preconizau ca in octombrie ar fi putut avea loc referendumul pentru validarea Constitutiei.

Presedintele Traian Basescu a anuntat in 11 iunie ca a declansat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral si maximum 300 de parlamentari, precizand insa ca va emite decretul in functie de modul in care Parlamentul va respecta vointa poporului exprimata in 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.