Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca nu stie nimic despre posibilitatea ca Traian Basescu sa fie desemnat in functia de secretar general al NATO, dar ca stie ca aceasta functie ar putea fi ocupata de un roman.

"Mie nu mi-a spus nimeni de acest lucru. Stiu ca este foarte posibil ca viitorul secretar general al NATO sa provina din Polonia sau Romania. Stiam ca nu este exclus sa fie un roman pentru ca altcineva, nu Basescu, a venit sa discute cu mine despre asta", a spus Ponta, citat de MEDIAFAX.

Acesta a adaugat ca orice dispute ar fi avut cu Traian Basescu, l-ar sustine pe acesta din postura de roman candidat la o functie importanta.

"Indiferent ce ne-am suparat noi vreodata, daca ai o sansa reala sa ajungi intr-o functie atat de importanta. Este o anumita traditie sa fie din noii membrii", a mai spus Victor Ponta.

Fostul prim ministru al Danemarcei, Anders Fogh Rasmussen, ocupa in acest moment aceasta pozitie. Secretarul general al NATO este selectat dintre membrii europeni, pentru a balansa influenta Statelor Unite in institutie. In mod tipic, un secretar general serveste in aceasta pozitie timp de patru ani, dar isi poate prelungi mandatul pana la cinci ani sau mai mult daca exista un consens in aceasta privinta intre statele membre.

Procedura de selectie a secretarului general este informala, pe baza discutiilor dintre statele membre care ar trebui sa duca in cele din urma la selectarea unui candidat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.