Daniel Morar a declarat vineri ca atunci cand presedintele si premierul iti spun ca este o problema mare de constitutionalitate si ca, ramanand in fruntea Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, impiedici numirile in Ministerul Public sau esti o problema pentru sistem, trebuie sa pleci.

Prim-adjunctul procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Daniel Morar, a anuntat ca a decis sa se retraga din aceasta functie si i-a comunicat acest lucru presedintelui Traian Basescu.

Morar a spus ca zilele trecute, inclusiv joi, a aflat ca este pe cale sa genereze o mare problema constitutionala, sa declanseze un conflict intre puterile statului.

"Pare un lucru serios si nu vreau sa fac asta. Acesta este motivul pentru care am decis sa pun capat carierei mele in fruntea Ministerului Public, nu inainte de a va spune ca ceea ce au facut procurorii DNA in aceasta perioada a fost un lucru extraordinar, ca ceea ce au facut judecatorii care au instrumentat dosarele noastre, de la toate instantele, a fost, de asemenea, un lucru extraordinar, pentru care eu le sunt profund recunoscator", a mai spus Daniel Morar, potrivit MEDIAFAX.

El a precizat ca a venit in fruntea Ministerului Public pentru a rezolva problemele, nu pentru a crea altele, de aceea a decis sa plece.

"In momentul in care cei mai importanti oameni din statul roman, atat premierul Victor Ponta, cat si presedintele Traian Basescu iti spun ca e o problema mare de constitutionalitate si iti spun tie, lui Morar, ca ramanand acolo impiedici numirile in Ministerul Public sau ca esti o problema pentru sistem, trebuie sa pleci. Eu am venit aici sa rezolv probleme, si nu sa creez unele. Prin urmare, o sa solicit CSM sa revoce, sa inceteze detasarea mea in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte in functia de prim adjunct al procurorului general", a declarat Daniel Morar

Acesta a subliniat ca nu are nicio indoiala cu privire la legalitatea procedurii de detasare a sa in fruntea Ministrului Public.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

"Exista o lege, exista un text clar si precis, exista o procedura validata, verificata si folosita si pana acum", a explicat Morar.

El a mai spus ca a acceptat functia in Ministerul Public pentru ca in fruntea Directiei Nationale Anticoruptie sa fie cei mai buni oameni, nu cei buni sau cei medii, si ca in aceasta nota trebuie inteleasa declaratia lui din aceasta saptamana, in care si-a manifestat opinia ca in fruntea DNA trebuie sa fie un procuror din DNA.

"Sunt oameni validati, sunt oameni foarte bine pregatiti profesional, sunt printre cei mai buni. Nu am intentionat si nici nu aveam cum sa incalc dreptul primului ministru de a nominaliza si deptul presedintelui de a numi pe cine vrea dansul in aceste pozitii. Era doar o atitudine. Am vazut insa aseara ca nu avem dreptul la aceasta atitudine. Ni s-a spus ca desemnarea si numirea procurorului general si a procurorului sef DNA este o intelegere exclusiv intre actorii politici si ca nu conteaza ce spun magistratii, procurorii si judecatorii", a adaugat Morar.

Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...

El a mai spus ca le cere acestor magistrati sa-si pastreze aceeasi atitudine, in masura in care pot, iar jurnalistilor le cere sa ii ajute cand si cum pot.

Totodata, Daniel Morar a spus ca mai poate cere Comisiei Europene sa manifeste aceleasi standarde de exigenta, aceleasi criterii de apreciere a justitiei romane ca si pana acum.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, referitor la detasarea lui Daniel Morar de catre CSM in functia de prim-adjunct al procurorului general, ca poate ar trebui clarificata de catre Curtea Constitutionala aceasta situatie.

"Nu ma pot pronunta, stiti ca nu sunt jurist. Nu pot pronunta public o opinie. Am vazut controversa intre Guvern si CSM. Probabil ca o actiune in constatare pentru clarificarea legii la Curtea Constitutionala ar fi necesara, pentru ca totusi desemnarea procurorului general adjunct, a procurorului general, a prim-adjunctului procurorului-general, a procurorului-sef al DNA este un atribut al presedintelui", a spus Basescu.

Citeste si:
CCR: Procurorii nu mai pot bloca prescrierea faptelor
CCR: Procurorii nu mai pot...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.