Traian Basescu a declarat, marti, in Parlament, ca intrarea in Schengen trebuie sa devina obiectiv prioritar Guvern-Parlament-Presedintie si ca propune desemnarea conducerii Parchetului General si DNA in cel mai scurt timp si indepartarea din Guvern a ministrilor cu dosare penale.

El a spus ca Romania indeplineste toate criteriile tehnice pentru a intra in Schengen, insa procesul este impiedicat de unele state care leaga acest acces de lupta anticoruptie si de existenta unui stat de drept robust si sigur in functionarea democratica.

Potrivit sefului statului, chit ca sunt sau nu de acord, autoritatile de la Bucuresti trebuie sa actioneze in consecinta, transmite MEDIAFAX.

"Unele state care leaga Schengen si MCV s-au pronuntat clar pe acest subiect", a spus Basescu.

El a spus ca propune ca intrarea in Schengen sa devina un obiectiv asumat impreuna de catre Guvern, Parlament si presedinte.

"Nu reprezinta un ideal din punct de vedere a ceea ce puteti accepta (propunerile pe care el vrea sa le faca, n.r.). Ele reprezinta un set de valori si va trebui sa le acceptam si noi. Sa facem din intrarea in spatiul Schengen un obiectiv pe care sa ni-l asumam impreuna Presedinte, Parlament, Guvern", a spus Basescu.

In acest context, el a mentionat ca propune desemnarea conducerii Parchetului General si DNA in cel mai scurt timp si inlaturarea din Guvern a ministrilor cu dosare penale in instante.

"Eu nu acuz pe nimeni, dar pentru unele state este greu sa inteleaga de ce este greu sa aducem in afara Guvernului si sa il aducem inapoi imediat ce instantele se pronunta", a spus presedintele.

O alta propunere a sefului statului este ca Parlamentul sa adopte un Statut al parlamentarilor care sa ii aseze pe picior de egalitate pe parlamentari cu cetatenii.

Presedintele a mai propus implementarea conform angajamentelor a Codului penal si a Codului de procedura penala si un angajament chiar al parlamentarilor de a avea un Cod de conduita al alesilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.