Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, la Guvern, ca este autorizat sa declare doar ca Executivul nu va efectua "disponibilizari ample" de personal in companii de stat, dar ca din 1990 nu a existat vreun an fara concedieri si nu vrea sa se creada ca 2013 "va fi diferit".

Potrivit MEDIAFAX, el a aratat ca proiectul pregatit prelungeste o serie de termene aprobate in 2006 si extinse ulterior, in 2009, pentru protectia sociala a angajatilor disponibilizati. Ministrul a amintit in acelasi timp ca fiecare caz de restructurare va presupune o hotarare de guvern.

Intrebat de jurnalisti de ce, din punct de vedere logic, de ce era nevoie de o astfel de ordonanta de urgenta daca Guvernul nu are de gand sa concedieze angajati din companiile de stat, ministrul a afirmat: "Daca eu vin in fata dumneavoastra, avand un patrimoniu salarial de sute de mii de persoane, sa va spun ca nu dorim sa concediem pe nimeni pana in 2018, m-ati crede? Daca eu am sa va raspund ca nu am de gand, din punct de vedere logic m-ati crede? Eu spun ca viata economica este intr-o continua evolutie si ca avem cateva exemple concrete, care tin de restructurarea domeniului minier, unde exista cateva mine care urmeaza sa disponibilizeze".

Intrebat de ce expresia din textul ordonantei este, la modul categoric, "angajatii ce urmeaza sa fie disponibilizati" si nu "care pot fi disponibilizati", Vosganian a spus ca el crede ca intr-un text de lege care se respecta "indicativul prezent" este formula cea mai lamuritoare in a preciza limitele unui act normativ.

"Nu as vrea sa se creada din faptul ca acest text spune «persoanele care vor fi disponibilizate» ca toate persoanele care lucreaza in acest domeniu simt asupra lor pericolul disponibilizarii", a adaugat Vosganian.

El a precizat ca tot ce poate spune acum, fiind autorizat in acest sens, este sa declare ca Guvernul nu are in vedere in acest moment disponibilizarile ample de personal "sugerate de presa".

Ministrul a adaugat insa ca cele 15 companii din anexa ordonantei sunt implicate intr-un proces de restructurare care, in unele cazuri, va conduce la disponibilizari.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

Intrebat de jurnalisti care este urgenta pentru care Guvernul aproba sistemul de protectie sociala prin ordonanta de urgenta, ministrul a raspuns doar ca termenul de valabilitate a acestui sistem a expirat.

"Eu nu am spus ca nu concediem pe nimeni, tot asa cum nu am spus ca facem concedieri masive. In orice domeniu de activitate exista intrari si iesiri. Cata vreme in acest moment nu exista initiata nicio hotarare de guvern pentru disponibilizari, eu nu sunt autorizat sa spun ca vor fi disponibilizari", a spus Vosganian.

Intrebat daca exista posibilitatea ca aceste concedieri sa fie efectuate pana la sfarsitul acestui an, Vosganian a raspuns: "Nu cred ca a existat vreun an, din 1990 incoace, sa nu existe si disponibilizari in sectorul de stat. Nu as vrea sa credeti ca anul acesta va fi diferit, dimpotriva. Pentru a nu fi diferit si a exista protectie in cazul disponibilizarilor, am dat aceasta ordonanta de urgenta".

Citeste si:
Concedieri în masă în România. Ciolacu: „Este normal să se întâmple...
Concedieri în masă în...

Intrebat de asemenea de ce premierul Victor Ponta a declarat ca nu are cunostinta de un astfel de proiect de ordonanta, care ulterior a fost postat chiar pe site-ul ministerului de resort, Vosganian a spus ca textul era unul de dezbatere, nu a "iesit" din Ministerul Economiei si nu a fost transmis spre avizare celorlalte ministere, astfel ca urma sa fie depus pe masa premierului dupa ce si ceilalti initiatori isi exprimau acceptul. El a aratat totodata ca a fost contactat de Ponta dupa ce informatia a fost publicata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.