Autoritatile chineze au emis un nou cod rosu de poluare vineri, valabil la Beijing, care dispune inchiderea institutiilor de invatamant si le cere locuitorilor capitalei sa ramana in case pentru a doua oara intr-o perioada de zece zile, relateaza DPA in pagina electronica.

Restrictiile intra in vigoare de sambata si este valabil pana marti, a anuntat centrul de management pentru situatii de urgenta pe site-ul Guvernului chinez. Masurile impun, de asemenea, intreruperea activitatilor in fabrici si restrictionarea traficului rutier, cu exceptia vehiculelor electrice.

Alerta reflecta o prognoza pentru o perioada de trei zile in care nivelul indicelui PM2,5 (care arata densitatea particulelor cu diametrul de 2,5 microni suspendate in atmosfera) urmeaza sa ajunga pana la 200 de micrograme pe metrul cub.

Particulele cu aceasta densitate patrund adanc in plamani, iar poluarea pe care o genereaza este asociata riscului de infarct miocardic, cancer de plamani si astm.

Indicele de calitate a aerului prezentat de ambasada Statelor Unite la Beijing arata vineri dimineata niveluri de 151 de micrograme pe metrul cub. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda un nivel maxim de 25 de micrograme pe metru cub, scrie MEDIAFAX.

Potrivit cercetatorilor americani, sursele de poluare a aerului din capitala chineza nu sunt locale. O mare parte din poluarea din Beijing provine din zone industriale indepartate, in special din orasul Shijiazhuang, situat la 322 kilometri sud-vest de capitala chineza, a spus Robert Rohde, coautor al unui raport privind poluarea din China.

Aerul nociv contribuie anual la moartea a 1,6 milioane de persoane si a aproximativ 17 la suta dintre decesele din China, potrivit unui raport semnat de Rohde si Richard Muller, si publicat in jurnalul de stiinta PLOS One. Poluarea aerului ucide aproximativ 4.000 de cetateni chinezi zilnic, iar arderea carbunelui contribuie in mare masura la acest lucru, se arata in raport
.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.