Vladimir Putin, a anuntat joi ca un acord a fost incheiat la Minsk pentru incetarea ostilitatilor in Ucraina incepand de duminica, 15 februarie.

Update:

Presedintele francez Francois Hollande a confirmat joi, la Minsk, armistitiul anuntat cu putin inainte de catre presedintele rus Vladimir Putin, care urmeaza sa intre in vigoare incepand din 15 februarie. Este un "acord serios", dar nu s-a ajuns la o intelegere asupra tuturor problemelor, a subliniat Hollande. Seful statului francez si cancelarul german Angela Merkel au condus maratonul negocierilor din capitala Belarusului.


Update:

Presedintele rus, Vladimir Putin, a anuntat joi ca un acord a fost incheiat la Minsk pentru incetarea ostilitatilor in Ucraina incepand de duminica, 15 februarie.

"Cred ca am ajuns la un acord important. Am convenit asupra unui armistitiu incepand cu 15 februarie, la ora 00.00", a declarat Putin, in urma negocierilor maraton de la Minsk, intre liderii Rusiei, Ucrainei, Germaniei si Frantei.

O decizie de compromis a fost luata cu privire la o zona demilitarizata pe linia frontului, care era principalul punct de blocaj in cadrul negocierilor. Putin a precizat ca fortele ucrainene isi vor retrage armamentul greu dincolo de linia de front. Separatistii se vor retrage de asemenea dincolo de linia frontului, asa cum a fost ea stabilita in septembrie, cand a fost incheiat armistitiul anterior.

"Asupra documentului final s-a ajuns la un acord in proportie de 80%. Acest document are peste zece puncte. Dupa ce va fi semnat de catre «Cei patru de la Normandia» va fi trimis sa fie semnat de catre Grupul de contact. S-a inregistrat un progres urias", a declarat sursa citata.

Negocierile pot continua cinci-sase ore, a declarat seful administratiei prezidentiale ucrainene. "Lucram in echipe de aproximativ sapte ore. Acum se lucreaza in formatul celor patru lideri", a declarat Valeri Ciali. "Este prea devreme pentru (a oferi) detalii. Cred ca mai avem cinci sau sase ore de lucru", a adaugat el, potrivit MEDIAFAX.

Citeste si:
Alegeri prezidentiale Ucraina: Actorul Zelenski l-a invins...
Alegeri prezidentiale...

Toate negocierile si consultarile cu privire la criza din estul Ucrainei par sa conduca la un document acceptabil pentru toate partile implicate in negocieri, a apreciat Mihail Ezhel, ambasadorul ucariean in Belarus.

Potrivit ambasadorului rus in Belarus, Aleksandr Surikov, Grupul de contact se concentreaza asupra aspectelor practice privind implementarea acordului de la Minsk, inclusiv stabilirea detaliilor si procedurilor implicate de retragerea armamentului greu, cadrul si termenele armistitiului. "Grupul de contact finalizeaza documentul care va fi trimis imediat liderilor (din formatul Normandia), care-l vor aproba sau respinge", a declarat el.

Ministrii de Externe rus Serghei Lavrov, german Frank-Walter Steinmeier si francez Laurent Fabius au discutat in paralel, dupa care s-au alaturat sefilor de stat si de guvern. Liderii "republicilor populare" de la Donetk Denis Pusilin si Lugansk Vladislav Deinego se intalnesc separat cu reprezentanta OSCE Heidi Tagliavini, ambasadorul rus in Ucraina Mihail Zurabov si fostul presedinte ucrainean Leonid Kucima.

Citeste si:
Lavrov: Războiul nu se va termina pe data de 9 mai
Lavrov: Războiul nu se va...

Participantii la negocierile de la Minsk intentioneaza sa implementeze un armistitiu in estul Ucrainei in urmatoarele 48 de ore, potrivit unei surse citate de agentia germana DPA. Maratonul diplomatic dureaza de 14 ore. Acestea sunt cele mai lungi negocieri din cariera lui Putin, noteaza agentia.

Un armistitiu urmeaza sa fie pus in aplicare pe 14 februarie, potrivit Reuters, care citeaza o versiune a documentului final. Acordul ar implica retragerea armamentului greu si instituirea unei zone de securitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.