Studiile arata ca tristetea poate avea efecte devastatoare asupra organismului. Iata cateva dintre acestea.

Potrivit unui nou studiu, tristetea poate modifica nivelurile substantelor chimice legate de stres din creier, fiind asociata cu declansarea bolilor de inima, a accidentului vascular cerebral si a sindromului metabolic.

Atunci cand esti trist, nivelurile substantelor chimice din creier numite opioide cresc pentru a compensa stresul, spune Alan Prossin, autorul principal al studiului si profesor asistent de stiinte comportamentale la UTHealth in Houston. Aceste opioide pot avea un impact negativ asupra organismului: slabeste sistemul imunitar si creste riscul declansarii bolilor, adauga Prossin.

Efectul de domino al tristetii

Din pricina faptului ca organismul este supus la factori de stres in mod repetat, tristetea poate provoca dureri de cap sau dureri musculare si de articulatii, scrie prevention.com.

De asemenea, obiceiurile alimentare pot fi influentate de aceasta stare: "Persoanele care sunt triste consuma mai multa mancare, insa mai putini micronutrienti, existand un risc crescut de crestere in greutate pe termen scurt si de declansare a bolilor de inima pe termen lung", potrivit psihologului John E. Mayer.

Tristetea este relationata cu evenimentele care au un impact semnificativ in viata noastra, de exemplu, despartirea de partener. Potrivit unui studiu din 2014, exista tendinta ca aceasta stare sa dureze mai mult, comparativ cu alte emotii. Insa, cu cat tristetea se mentine, cu atat nivelul hormonilor de stres creste, cum ar fi cortizolul, care poate provoca schimbari in ceea ce priveste nivelul zaharului din sange, tensiunea arteriala si calitatea somnului, adauga Mayer.

Cum alungam tristetea?

Citeste si:
Efectele economice ale războiului din Israel. Violențele vor...
Efectele economice ale...

Din fericire, aceasta stare nu poate tine la nesfarsit, insa pentru a neutraliza impactul tristetii asupra organismului, meditatia si exercitiile fizice regulate, precum si odihna si o dieta adecvata pot reduce impactul stresului asupra mintii si corpului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.