Un asteroid considerat extrem de pretios, deoarece este alcatuit din platina si are o valoare potentiala de 5,4 trilioane de dolari, va trece duminica pe langa Terra

Trecerea pe langa planeta noastra a asteroidului 2011 UW-158 va putea fi urmarita pe internet, in direct, gratie unui streaming live realizat de Observatorul din Insulele Canare, incepand cu ora 21.00 (ora Romaniei, n.r.).

Acest corp ceresc a atras atentia companiei Planetary Resources, specializata in exploatarea miniera a asteroizilor, deoarece 2011 UW-158 are un nucleu de 100 milioane de tone alcatuit din platina. Asteroidul 2011 UW-158 va trece pe langa Terra la o distanta de 2,4 milioane de kilometri - de 30 de ori mai putin decat cea mai apropiata planeta. Asteroidul are un diamettru de aproximativ 1 kilometru si are o valoare economica uriasa datorita nucleului sau din platina.

O organizatie stiintifica denumita Slooh, care asigura legatura dintre telescoapele astronomice de pe Terra si internet, cu scopul de a realiza pentru publicul larg o serie de transmisiuni online in direct, va difuza pe site-ul ei imagini live cu acest asteroid, alaturi de o serie de discutii si comentarii despre posibila valoare comerciala pentru firmele interesate de exploatarea miniera spatiala. Compania Planetary Resources a inclus 2011 UW-158 in clasa asteroizilor de "tip X".

Asteroizii de "tip X" sunt compusi in principal din metal si par a fi ramasite ale unor asteroizi mai mari, care au realizat o separare completa a nucleului de scoarta lor. Multi dintre ei au aparut in urma unor coliziuni puternice, produse in etapa initiala de formare a Sistemului Solar, care au dus la aparitia acestor corpuri ceresti, alcatuite doar din nucleul metalic al unor fosti asteroizi. Planetary Resources a lansat vineri intr-o misiune de testare un vehicul spatial conceput pentru a efectua foraje miniere pe asteroizi. Prototipul a fost lansat de pe Statia Spatiala Internationala (ISS) intr-o misiune de 90 de zile ce va consta in testarea programelor software si a sistemelor de control prezente la bordul vehiculului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.