Savantii americani au descoperit un al doilea cod in structura ADN-ului ce contine informatii care ar trebui sa prezinte intr-o noua lumina mutatiile genetice, conceptul de sanatate si dezvoltarea bolilor, afirma autorii unui studiu publicat joi.

Dupa ce codul genetic a fost descifrat in anii '60, cercetatorii credeau ca ADN-ul - acidul dezoxiribonucleic - celular continea doar informatiile necesare pentru producerea proteinelor din organism.

De fapt, genomul utilizeaza codul genetic pentru a scrie doua limbaje separate, simultan: unul permite fabricarea proteinelor, iar celalalt da instructiuni celulelor pentru a determina controlul asupra diverselor gene, a explicat medicul John Stamatoyannopoulos, profesor de genomica la Universitatea Washington, unul dintre autorii acestei descoperiri, prezentata intr-un studiu publicat in revista stiintifica americana Science.

"Timp de peste 40 de ani s-a crezut ca schimbarile ADN-ului ce afecteaza codul genetic nu au niciun impact asupra productiei de proteine. Aceasta descoperire dezvaluie ca ADN-ul este o masina incredibil de puternica ce stocheaza informatia si pe care natura a exploatat-o pe deplin si de o maniera neasteptata", a spus John Stamatoyannopoulos, scrie MEDIAFAX.

Cele doua coduri din ADN au evoluat in stransa legatura unul cu celalalt, precizeaza autorii studiului.

Codul care controleaza instructiunile genetice pare sa contribuie la stabilizarea anumitor caracteristici benefice ale proteinelor si influenteaza maniera in care acestea sunt produse.

Noua descoperire are implicatii majore asupra felului in care oamenii de stiinta si medicii interpreteaza genomul unui bolnav, oferind noi perspective in domeniul diagnosticarii si al tratamentului unor boli.

Studiul a fost realizat in cadrul unui proiect international intitulat "Enciclopedia elementelor functionale ale genomului uman" (ENCODE) si finantat de Institutul american de cercetari asupra genomului. Prin proiectul ENCODE, cercetatorii vor sa descopere locul si felul in care codurile asociate functiilor biologice sunt stocate in genom.

Citeste si:
Israelul a acceptat să-și amâne ofensiva terestră în Fâșia Gaza...
Israelul a acceptat să-și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.