Business 7 Mai 2014 15:51
O escaladare a tensiunilor in raport cu Rusia, pe fondul crizei din Ucraina, care sa conduca la probleme majore cu livrarile de petrol si gaze si la cresterea preturilor acestor materii prime, poate avea un impact economic semnificativ asupra mai multor state UE.

"Daca intensificarea tensiunilor in raport cu Rusia va conduce la perturbari majore in aprovizionarea cu petrol si gaze, cu o crestere puternica a preturilor, impactul negativ asupra catorva state membre ar putea fi semnificativ", noteaza Comisia Europeana (CE) in prognoza economica de primavara.

Riscurile geopolitice au afectat deja semnificativ perspectivele de crestere economica ale Rusiei. Comisia Europeana a redus prognoza de crestere economica pentru Rusia la 1% in acest an si 2% anul viitor, fata de estimarile de 2,3% pentru 2014 si 2,7% pentru 2015 inaintate in prognoza economica de iarna, publicata in luna februarie.

Anul trecut, Produsul Intern Brut al Rusiei a crescut cu 1,3%.

O deteriorare si mai acuta a situatiei economice a Rusiei nu poate fi exclusa, din cauza turbulentelor de pe pietele financiare si impactului riscurilor geopolitice asupra increderii, se arata in raportul CE.

"Perspectiva economica pentru Rusia, unde avea loc deja o incetinire a cresterii economice, s-a deteriorat semnificativ de la inceputul crizei din Ucraina (...) Impactul (riscurilor geopolitice - n.r.) va depinde de durata si gravitatea situatiei", noteaza CE.

Tensiunile dintre Vest si Rusia privind criza din Ucraina ar putea afecta cresterea economica a Bulgariei, Ciprului, Finlandei si tarilor baltice - Estonia, Letonia si Lituania, potrivit prognozei CE.

In cazul Bulgariei, dependenta sectorului energiei de importurile de gaze naturale din Rusia "ar putea deveni o povara asupra cresterii economice" in cazul aparitiei unor probleme cu aprovizionarea. Pentru Estonia, criza din Ucraina ar putea afecta atat comertul cu Rusia, cat si investitiile directe de la investitori din tara vecina.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.