Unii romani pot trai in lux doar din salariu, deoarece castiga cu mult peste salariul mediu din tara noastra.

In luna martie a acestui an, castigul salarial mediu nominal net a fost de 2.051 lei si a crescut cu 5,2% fata de luna februarie.

Comparativ cu luna martie a anului 2015, castigul mediu net al romanilor a crescut cu 12,1%. De altfel, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna precedenta in majoritatea activitatilor din domeniul economic ca urmare a acordarii primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), drepturilor in natura si ajutoarelor banesti, platii sumelor din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou).

O alta explicatie ar fi si realizarea de productii si incasari mai mari fata de luna februarie, conform insse.ro.

In ce domenii se castiga cel mai bine

Potrivit aceleiasi surse, domeniile cu cele mai mari salarii sunt industria petroliera, industria tutunului, industria de telecomunicatii si IT, dar si in finante-banci.

Spre exemplu, cele mai mari castiguri salariale sunt inregistrate, in prezent, in activitatile de fabricare a produselor din tutun, unde salariul mediu net este de 6.347 de lei pe luna. In opozitie, cele mai mici salarii sunt castigate in hoteluri si restaurante (1.161 lei net).



Care este adevarata vedeta a profesiilor

In Romania se afla cei mai multi specialisti in IT din Europa, iar tara noastra se afla pe locul 6 la nivel mondial la acelasi capitol.

Desi salariul mediu net al specialistilor in IT este cu putin sub cel din industria petroliera sau din industria tutunului, exista peste 100.000 de specialisti, dintre care 42.000 sunt de inalta calificare si au salarii ultraperformante comparativ cu media nationala.

Salariile medii in IT-ul romanesc pleaca de la 500 de euro pe luna pentru programatorii incepatori si ajung pana la 3.500 de euro/luna pentru seniorii care se ocupa de analize Big Data, arata cel mai recent studiu IT&C Talent Map Romania 2015 realizat de Brainspotting.

Citeste si:
Construcție rezistentă: care sunt top 3 materiale folosite?
Construcție rezistentă: care...

Studiul arata ca pe piata de la noi exista in permanenta cam 3.000 de joburi disponibile in domeniul IT, iar aproape 50% dintre ele cer cunostinte de Java.

Piata office este direct influentata de acesti factori

Numarul mare de specialisti in IT, dar si forta de munca mai ieftina decat in Occident a determinat multe companii din vestul Europei sa se relocheze si sa aleaga tara noastra ca destinatie.

Totodata, in Romania au aparut tot mai multe initiative prin care tinerii sunt incurajati sa se dezvolte atat personal, cat si profesional. Un exemplu elocvent este construirea celui mai mare campus privat din Romania, West Gate Studios, detinut de fondatorul Genesis Development, Liviu Tudor.

In cadrul primului campus privat din Romania este incurajat voluntariatul, implicarea in diferite activitati administrative si culturale, precum si schimbul de idei si de experiente. In plus, campusul este amplasat in imediata apropiere a parcului de birouri West Gate, fapt ce pozitioneaza studentii in preajma unor companii precum Siemens, Ericsson sau Societe Generale.

Citeste si:
Supraimpozitarea şi cumulul pensie-salariu, prin lege, nu prin...
Supraimpozitarea şi cumulul...

Sursa foto: shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.