Presedintele Romaniei a organizat o conferinta de presa la palatul Cotroceni pentru a vorbi despre Memorandumul FMI, trimis de guvern spre aprobare.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, luni seara, ca a decis sa nu aprobe Memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenti la carburanti.

"Am decis sa nu aprob Memorandumul. Nu imi voi asuma majorarea accizei la carburanti. Nu imi voi asuma aceasta masura care e anti-economica, impotriva sanselor de relansare a economiei. propaganda poate spune foarte multe. Romania nu e dependenta de transe de la Fond. Nu doresc masuri care sa franeze relansarea economica", a declarat Basescu.

Presedintele a explicat ca cel mai mult ar avea de suferit categoriile sociale pe care Guvernul a jurat sa le ajute.

"Cel mai rau efect va fi acela la adresa acelora pe care guvernul spune ca vrea sa ii ajute. Cresterea pretului la carburanti va afecta mult mai mult pensiile. Primii afectati vor fi pensionarii. Vor fi afectati toti salariatii, indiferent din ce categorie fac parte. Cresterea va inghiti foarte usor si cresterea salariului minim pe economie", a mai precizat Basescu.

Decizia nu este surprinzatoare din moment ce Traian Basescu a declarat recent ca majorarea accizei la combustibili reprezinta un bir "inutil si toxic" pus de Guvern pentru a satisface baronii locali.

Accizele pentru carburanti vor creste cu 20%, de la 1 ianuarie 2014

Basescu a mentionat ca, legal, documentul nu poate fi inaintat pentru ca este un acord international si este obligatorie aprobarea de catre presedinte. Acesta a comunicat deja pozitia sa catre FMI si este deschis unei renegocieri in ianuarie cand FMI va trimite o delegatie in Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.