Social 25 Iulie 2008 12:44
Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a reactualizat, atentionarea cod galben catre 11 judete, iar Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a avertizat cu cod portocaliu judetele strabatute de Siret si Prut
Autoritatile ucrainene au anuntat, ieri, omologii romani, conform protocolului romano-ucrainean, ca nivelurile raurilor Prut si Siret vor creste cu pana la doi metri si jumatate pe parcursul zilei de astazi, confom Administratiei Nationale "Apele Romane".

Avand in vedere prognoza, hidrologii de la Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) au avertizat cu cod portocaliu judetele strabatute de Siret si Prut, dar si de afluentii acestora, avertizarea vizand judetele Suceava, Botosani, Iasi, Neamt, Bacau, Harghita si Vaslui. Hidrologii atentioneaza ca, in perioada in care codul portocaliu este instituit, sunt asteptate scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie si cresteri rapide de debite si niveluri, cu posibile depasiri ale cotelor de inundatie pe raurile si sectoarele de rau mentionate in avertizare.

Pentru judetele Suceava, Botosani si Neamt, ANAR a cerut "masuri urgente" autoritatilor locale, sfatuite sa indeparteze cat mai repede resturile de lemn din rauri si de pe maluri, pentru a permite apei sa treaca prin albie si pentru a impiedica crearea de baraje naturale care sa obtureze scurgerea si sa permita revarsarea apelor. "In caz contrar, vor fi dispuse masuri de sanctiune drastica a celor care nu se conformeaza procedurilor legale de prevenire a situatiilor de urgenta", avertizeaza reprezentantii ANAR.

Atentionarea de cod galben este valabila in cea mai mare parte a Moldovei, din Maramures, precum si nordul si estul Transilvaniei, incepand de joi, ora 12, pana vineri, ora 12.

In Maramures, Bistrita-Nasaud, Suceava, Botosani, Iasi, Neamt, Bacau, Vrancea, Harghita, Mures, Covasna sunt prognozate ploi ce pot avea si caracter torential, cantitatile de apa depasind 25-35 de litri pe metrul patrat.

Pe arii restranse, in special in judetele din nordul tarii, cantitatile de apa pot depasi 60-70 litri pe metrul patrat.

Zeci de case izolate in Bistrita-Nasaud in urma ploilor

Peste 70 de case din satul bistritean Negrilesti sunt izolate, in urma ploilor abundente care au cazut in noaptea de miercuri spre joi, si care au dus la cresterea debitelor de pe paraul Valea Mare care traverseaza localitatea, transmite NewsIn.

Primarul comunei, Ioan Pugna, a declarat ca debitele mari ale raului au rupt puntile si podurile care faceau legatura cu zona in care se aflau casele respective. Edilul a spus ca nu au fost locuinte inundate. Pentru a ajunge in centrul satului, oamenii trebuie sa faca un ocol de un kilometru.

DJ 170 care face legatura intre Bistrita-Nasaud si judetul Maramures a fost inundat pe o portiune de doi kilometri, dar apele s-au retras spre dimineata.

Ploile si inundatiile si-au intrat in drepturi in Moldova

Ploile torentiale de miercuri noaptea au provocat inundatii in 18 localitati din judetul Suceava, aproape 200 de gospodarii fiind cuprinse de ape, in timp ce la Iasi sapte masini au fost avariate dupa caderea unei sarpante, informeaza NewsIn.

"La aceasta ora (10.00, n.r.) avem si doua persoane blocate in comuna Birchisesti, pe o balastiera, pe raul Moldova. Va veni un elicopter de la Iasi pentru a le scoate, deoarece altfel nu putem interveni. Situatia nu este deloc in regula. In intreg judetul, avem 195 de gospodarii inundate, 50 km de retea telefonica afectata, sase obiective social-economice (primarii, camine culturale, n.r.) inundate, doua linii de cale ferata inca blocate, 18 podete si un pod rupte de ape, trei drumuri judetene afectate si 20 km de canalizare de asemenea afectati", a declarat, joi, pentru NewsIn, subprefectul de Suceava, Orest Onofrei.

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Suceava, inundatiile au afectat atat traficul rutier cat si cel feroviar, in conditiile in care DN 17, care face legatura dintre Ardeal si Moldova, este blocat pe un sens de mers, iar trenul Timisoara - Iasi a stationat timp de cateva zeci de minute in dreptul localitatii sucevene Pojorata.

Pe raza aceleasi localitati, apele au spalat o statie de asfalt si au provocat scurgerea de produse petroliere care au afectat fantanile din zona, iar autoritatile afirma ca exista pericolul ca raul Moldova sa fie poluat. Potrivit aceleasi surse, in pericol se afla si 25 de case din Pojorata.In total, in judetul Suceava, peste 40 de persoane au fost evacuate din case, iar aproape 200 de locuitori au fost salvati din calea apelor de pompieri. Ploile au cauzat probleme si la Iasi, intreg judetul fiind, la orele 9.00, sub o "avertizare radar de efecte periculoase imediate" emisa de Centrul Regional de Meteorologie Bacau, potrivit reprezentantilor Directiei Ape Prut (DAP).

"Avertizarea inseamna ca exista posibilitatea sa cada cantitati mari de precipitatii pe un interval de timp scurt, in timp ce la orele 12.00 va intra in vigoare codul galben. Deocamdata, la Iasi, a plouat cu circa 20 litri/mp, maximul fiind atins in localitatea Rediu (comuna limitrofa municipiului Iasi, n.r.), unde precipitatiile au atins 33,7 litri/mp", a declarat, joi, pentru NewsIn, purtatorul de cuvant al DAP Iasi, Dan Buruiana.

Circulatia trenurilor este ingreunata de caderile masive de precipitatii in nordul si vestul tarii

Compania Nationala de Cai Ferate anunta ca, de miercuri seara, circulatia trenurilor este ingreunata de caderile masive de precipitatii in nordul si vestul tarii, se arata intr-un comunicat remis agentiei NewsIn.

Circulatia trenurilor este inchisa pe sectiile Sarmasag – Borla (Regionala CF Cluj), Vama – Moldovita (Regionala CF Iasi), Nisipitu – Gura Putnei (Regionala CF Iasi).

Doua trenuri au intarzieri: R 558 care circula pe ruta Bicaz - Bucuresti Nord, cu 144 de minute si Acc. 1766 care circula pe ruta Timisoara Nord – Iasi, cu 114 minute pana la Campulung Moldovenesc.

De asemenea, CFR a impus restrictii de viteza din cauza aluviunilor de teren, podetelor si liniilor inundate intre Sadova – Pojorata unde se circula cu 30 km/h pe o distanta de 100 metri si intre Campulung Moldovenesc – Campulung Est, unde se circula cu 30 km/h pe o distanta de 100 metri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.