Social 17 Iulie 2008 18:33
Fraudele de la bacalaureatul din acest an, exemplificate de cazul directoarei liceului din Sighet unde s-au strans aproximativ 30.000 de euro pentru obtinerea unor note bune la examen, arata amploarea coruptiei din Romania, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung in editia de joi.

"Teama de bac? Asa ceva nu a mai existat anul acesta la liceul particular Gheorghe Pop de Basesti din Sighet. Peste 100 de elevi in pericol de a pica bac-ul au dat fiecare directoarei mita in valoare de 1000 de RON, care a transmis banii - minus comisionul incasat de ea - presedintelui comisiei de corectare. In acest mod s-au strans peste 30.000 de euro pentru notele bune date la examen", scrie FAZ in editia de joi.

Directoarea liceului, Meda Leordean, se afla in arestul procurorilor anticoruptie, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) avand competenta de a ancheta acest caz deoarece suma depaseste 10.000 de euro.

"Fraudele de la bacul de anul acesta indica amploarea pe care a luat-o fenomenul coruptiei din Romania", considera FAZ, citand un raport al Agentiei de Evaluare si Asigurare a Calitatii Educatiei (AEACE), care arata ca acest gen de cazuri sunt obisnuite la nivel national. In mai bine de jumatate din judetele Romaniei au fost descoperite deviatii semnificative de la media anuala a notelor elevilor, constata AEACE.

"La fel cum se cumpara note la bac, se cumpara si permise de conducere, autorizatii generoase de constructie, scutiri de impozite sau o programare timpurie la operatie", arata FAZ.

Cotidianul german descrie pe larg istoricul, performantele si presiunile la care este supusa DNA, tragand concluzia ca "din atitutidinea fata de DNA se va vedea daca Romania continua lupta anticoruptie".

"UE a laudat constant in ultimele sale rapoarte aceasta Directie, ultima mostenire ce-a mai ramas nelichidata din reforma justitiei condusa de Monica Macovei", scrie FAZ, amintind de raportul procurorului belgian Willem de Pauw in care se avertiza ca dizolvarea sau reorganizarea acestei directii ar fi un "regres enorm in lupta anticoruptie din Romania".

In asteptarea raportului pe justitie ce va fi publicat de Comisia Europeana saptamana viitoare, FAZ conchide ca "este o vara fierbinte in Romania", mai ales ca in saptamanile ce vor urma raportului, ministrul Justitiei Catalin Predoiu va trebui sa decida daca va prelungi sau nu mandatul procurorului sef al DNA, Daniel Morar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.