Social 12 Iulie 2008 13:44
Primele efecte ale pictogramelor de avertizare de pe pachetele de tigari se vor face simtite, in Romania, de-abia peste un an, atat in randul fumatorilor, cat si al celor care au de suferit, indirect, din cauza acestui viciu, sunt de parere medicii specialisti in renuntarea la fumat.

Medicii se asteapta ca pictogramele de pe pachetele de tigari sa creeze repulsie nefumatorilor si sa ii educe pe adulti sa nu mai fumeze in preajma copiilor, iar pe femeile insarcinate sa le determine sa renunte la fumat in perioada sarcinii.

"Studiile efectuate in tarile unde aceste poze sunt inscriptionate pe pachetele de tigari de mai multi ani au aratat ca imaginile i-au facut pe fumatori sa ia in serios decizia de a se lasa de fumat, multi dintre ei renuntand tocmai datorita acestor pictograme. In Romania, primele efecte vor fi simtite cam la un an de la aparitia pe piata a pachetelor de tigari, deoarce nu poti schimba comportamentul unui om peste noapte"
, a precizat, pentru NewsIn, dr. Magdalena Ciobanu, medic pneumolog si coordonatorul Centrului pentru renuntarea la fumat de la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta".

Potrivit medicilor, imaginile inscriptionate pe pachete sunt dure, socante chiar, pentru a avea un impact emotional cat mai puternic. Iar asta in special in randul principalelor tinte - copii si tinerii nefumatori, care sunt expusi riscului de se apuca de fumat. "De exemplu, in poza in care o femeie impinge un carucior gol, nu apare nimic care sa creeze repulsie, insa ideea ca o femeie nu poate sa aiba copii din cauza tigarilor este destul de infricosatoare. Chiar daca fac, fizic, fac acelasi gest atunci duc tigara la gura, fumatorii sunt total diferiti. Cele 14 pictograme se adreseaza tututor tipurilor de fumatori, cum ar fi femeile insarcinate, barbatii, copiii...", explica dr. Ciobanu.

Pachetele de tigari cu pictograme de avertisment, inscriptionate pe 40 la suta din suprafata a pachetului, urmau sa intre pe piata la 1 iulie, Romania fiind a doua tara din Europa, dupa Belgia, care introduce o astfel de reglementare. Primele pachete de acest gen au aparut, insa, la chioscuri de-abia in aceasta saptamana, dupa distribuirea primelor loturi.

Producatorii din tutun au la dispozitie 12 luni pentru a lichida stocurile de produse din tutun care nu sunt inscriptionate cu pictograme. Astfel, de la 1 iulie 2009, comercializarea pachetelor de tigari fara imagini va fi interzisa.

In luna aprilie 2007, autoritatile au stabilit 14 imagini care vor fi inscriptionate pe pachetele de tigari, iar producatorii au obligatia de alterna, pe parcusul unui an, toate pictogramele stabilite.

Prima tara din Europa care a introdus pictogramele de avertisment pe pachetele de tigari este Belgia. In lume, reglementarea a aparut, pentru prima data, in Canada, pictogramele fiind folosite, in prezent, si in Australia, Noua Zeelanda, Brazilia, Uruguay, Venezuela, India, Singapore si Thailanda.

In Romania, 33.000 de persoane mor, anual, din cauza bolilor provocate de fumat. Peste 70 la suta dintre acestia au varste intre 35 si 69 de ani. Potrivit statisticilor, fumatorii care mor prematur ar mai fi putut trai, in medie, inca 21 de ani, daca nu fumau.

Alte date statistice arata ca doar trei fumatori din 100 reusesc sa renunte singuri la fumat, in timp ce, daca apeleaza la ajutorul unui medic, procentul celor care reusesc este de 45 la suta.

Cele mai frecvente cauze de mortalitate a fumatorilor din Romania sunt bolile cardiovasculare, cancerul si afectiunile aparatului respirator. In fiecare an apar peste 8.500 de cazuri noi de cancer pulmonar, aproximativ 85 la suta dintre acestea avand drept cauza fumatul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.