Un virus informatic lansat, prin intermediul postei electronice, de un roman, acum doua zile, a starnit un adevarat val de simpatie in randurile utilizatorilor de computere. Acesta gaseste manelele de pe calculatorul victimelor si le sterge. Virusul a fost depistat acum doua zile la ora 11.00, de catre Softwin, compania care a lansat prestigiosul antivirus BitDefender.

"Este o adevarata nebunie! Noi am primit raportari de la 300 de utilizatori. Oricum, sunt mult mai multe calculatoare "lovite" de acest virus", ne-a declarat, ieri, reprezentantul Softwin, Cosmin Mares. "Film cu moartea Papei", "Poza cu mine goala", "Problema jurnalistilor rapiti in Irak", sunt numele unor fisiere atasate mailurilor. in loc sa vada respectivele imagini, utilizatorii se trezesc fara manelele din computer.

Totusi, intr-o varianta a virusului, creatorul acestuia isi dezvaluie intentia: "Nu mai suportati manelele? Trimiteti acest mesaj la toti prietenii dvs". Metoda, extrem de eficienta, prin care ii ademeneste pe utilizatori se numeste "inginerie sociala". Se foloseste de subiecte la moda, de actualitate, pentru a le distrage acestora atentia de la adevarata natura a mesajului. A fost creata o lista in care sunt precizati interpreti de manele: Liviu Guta, Adi de la Valcea, Nicolae Guta. Pentru a fi siguri ca manelele vor fi sterse, autorul a scris numele acestora in diverse variante: Vali Vijelie, dar si Vali_Vijelie etc. Peste 40 de nume sunt inregistrate in lista.

Totusi, autorul nu s-a multumit doar cu atat. Probabil exasperat de manele, acesta a gandit virusul in asa mod incat sa stearga orice urma a acestora de pe calculatorul victimei. in lista respectiva sunt si o serie de cuvinte specifice manelelor, probabil pentru a ajuta la o localizare sigura: "chef de chef", "dusmanii mei", "ce le-nnebuneste pe femei". "In timp ce manelele sunt sterse, virusul scaneaza anumite registre si gaseste toate adresele de mail cu care utilizatorul corespondeaza. Respectivii vor primi la randul lor mesajele insotite de virusul antimanele", ne-a declarat Cosmin Mares.

"Cand ne suna pentru a raporta infectarea cu acest virus, numit "Win32.Antiman.A", clientii ne spun ca acesta nu este un virus, ci un utilitar", a adaugat el. Departe de latura comica, raspandirea acestui virus are aspecte atat de grave, incat il poate arunca pe creatorul sau in inchisoare pe o durata cuprinsa intre 3 si 15 ani, pentru criminalitate informatica.

"Este folosita in primul rand banda de Internet, care costa bani. in al doilea rand, din cauza multitudinii de variante a acestui virus pot fi blocate servere ale companiilor, care, de asemenea, atrag mari pierderi de bani", a adaugat Cosmin Mares. El ii sfatuieste pe cei care au deja computerele infectate sa intre pe site-ul www.bitdefender.ro. Aici vor gasi toate detaliile legate de acest virus, dar si un ativirus oferit gratis de catre Softwin. "Cei care primesc mesajele respective ii sfatuiesc sa nu le deschida si sa le stearga imediat", a tinut sa precizeze Mares.

Ce spun cantaretii

Vali Vijelie: "Nu cred ca e nici un pericol pentru noi, manelistii, in nici un caz nu se poate vorbi de sfarsitul manelelor. Pe de alta parte, nu stiu cat de multi posesori de calculatoare ne asculta muzica". Adi de la Valcea: "Nu cred. Sunt in Tenerife, chiar acum corespondez cu cineva din tara prin Internet si nu mi-a spus nimic. Cei care imi iubesc piesele le pot gasi nu pe Internet, ci la tarabele de distributie muzicala". Jean de la Craiova: "Din partea mea, sa stearga tot ce inseamna piese marca "Jean de la Craiova" de pe Internet. Nu-mi afecteaza popularitatea nici un virus, cei ce vor sa ma vada nu-mi duc niciodata dorul".


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.